Prof. dr. Ivan Biondić: Osvrt na Grlićev i Tomićev film ‘Ustav Republike Hrvatske’

Foto: fah

Posve oduševljena umjetničkom porukom filma USTAV REPUBLIKE HRVATSKE, gotovo u ime razdragane elite na nedavnoj premijeri, svjedoči Rujana JEGER: “Gledajući ga shvatila sam da je Ustav RH uistinu dobro napisan, kad bi ga se provodilo, bio bi još bolji”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, uz GRLIĆA na scenariju je radio novinar i pisac Ante TOMIĆ, koji su naslov izabrali – kako kažu – “zbog paradoksalne situacije da bi svi trebali živjeti po USTAVU i često ga se spominje kao vrhovni zakon koji bi nas trebao štititi, a gotovo ga nitko nije pročitao niti shvaća o čemu zapravo govori”.

Međutim, glede ŠEK(SOVA) „dobro napisana” USTAVA – kako svjedoči zasigurno ponajbolje njegov poznavatelj – krije se „konstitucijski kaos” (v. moto), koji, tragom PUPOVČEVA projekta “SRBI KAO KLJUČ” (1993.), onemogućava uspostavljanje “hrvatskog političkog naroda”.

Riječ je o HRVATSKOJ NACIJI koja bi predstavljala ukupnost državljana (pojedinaca), što se pridržavaju jednoga te istoga USTAVA i koja je za razliku od pojedinca (građanina) nositelj suvereniteta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Suprotno tomu, naspram zapadno-europske “liberalne”, Hrvatska funkcionira po mjeri zapadno-balkanske “(č)etničke demokracije”, koja je u samim temeljima (o)pozicijske koruptivno-klijentističke politike “novoga smjera” (od 2000. do danas).

Nadahnuta neskrivenim rasizmom “praxis-filozofije” (npr. “Hasanbegović je greška društva i prirode”), kojoj je strana svaka ideja opisane hrvatske države-nacije (ista je sama po sebi fašistička), temeljna je, upravo, zastrašujuća poruka ovoga filma.
Zbog svega toga, GRLIĆ-TOMIĆEVA agitpropovski angažirana umjetnost objektivno je na strani promocije “ustavna kaosa” i, s tim u svezi, spomenute “novosmjeraške” politike koja je naciju i društvo dovela na rub moralna, društvenog i gospodarskog ponora.

Ako je “nacija svakodnevni plebiscit” (Ernest RENAN) – usprkos ŠEKSO-GRANIČNIH GABARITA – ubrzo će se poroditi HRVATSKA NACIJA. I tako se, najzad, obistinjuje stekliška poruka: «Doći će vreme gde će ovi okrinkani urotnici proti Hervatskoj, sami na sav glas vapiti da su bili glupani, nemo blago, kadno su Hervatsku izdavali» (Ante Starčević, 1867.). I to je to!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.