Prof. Miliša: In memoriam povodom smrti mojeg dragog kolege Stjepana Jagića

Zlatko Miliša
Foto: snimka zaslona

Povodom smrti prof. dr. sc. Stjepana Jagića, profesora s Odjela za pedagogiju Sveučilišta u Zadru, koji je preminuo u 71. godini, od svog kolege oprostio se prof. dr. sc. Zlatko Miliša.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

In memoriam  povodom smrti mojeg dragog kolege Stjepana Jagića

Altruizam i suosjećanje pojave se tek kao val koji čovjeka zapljusne kao opomena na nečijem pogrebu.

Od mojeg prvog radnog dana na nekadašnjem Filozofskom fakultetu u Zadru s kolegom Stjepanom Jagićem sam imao, ne samo izvrsne kolegijalne, nego i prijateljske odnose. I kad sam prestao raditi na Sveučilištu u Zadru 2012. godine, nastavili smo održavati prijateljski odnos, pa smo često dugo razgovarali i s nostalgijom se prisjećali brojnih zajedničkih zgoda s posla. Imali smo zajedničke kolege i prijatelje. Na žalost, brojni su “otišli”, a sad je i on s njima!

Jedna od njegovih brojnih ljudskih vrlina bila je da nikada nikome nije podilazio. A studenti su ga voljeli jer su mu se mogli obratiti i onda kada su imali osobne probleme. Redovno ih je uključivao u rad Odjela, s njima bi rado odlazio na “produženu” kavicu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstveni interesi kolege Stjepana Jagića bili su metodologija istraživanja, pedagogija slobodnog vremena i interkulturalne vrijednosti turizma. U njegovim člancima dominira društveno-humanistički i demokratski koncept, koji je kompatibilan njegovom životnom opredjeljenju. U brojnim znanstvenim radovima dao je svoj doprinos proširenju spoznaja o turizmu kao slobodnovremenskoj aktivnosti i važnom odgojnoobrazovnom čimbeniku. Kao stožernu točku razvoja turizma i slobodnog vremena vidio je konkretnog pojedinca s njegovim željama, potrebama, preferencijama i motivima u čemu se ogleda njegov ljudski karakter.

Kolega Jagić se pored pedagogije slobodnog vremena bavio i razvojem interkulturalnih kompetencija koje je tretirao kao nezaobilaznu sastavnicu odgoja i obrazovanja u suvremenoj pedagogiji.

Dobro je znao kako u radu s mladima, a osobito u slobodnovremenskim aktivnostima, trebaju biti prije svega, preventivni programi kao i razvoj kreativnih potencijala te kritičkog mišljenja svih uzrasta mlade generacije!

Kao kolege, gajili smo dugogodišnje prijateljske odnose. Neslaganje mu nikada nije bila zapreka u komunikaciji. Naprotiv, ona mu je bila poticaj. Po tome je bio uzor drugima. Sa sugovornicima se nije uvijek slagao u viđenju problema niti u njihovu rješavanju, ali sa svima njima je našao zajednički jezik i ostao u dobrim odnosima. Zato je bio velik – kao čovjek, sveučilišni profesor i domoljub!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kći jedinica Ana bila mu je vodilja u ”praktičnoj pedagogiji ”. Ana je danas, što mu je činilo najveću radost, afirmirana umjetnica-slikarica i zrela osoba, sa završenom umjetničkom akademijom. Supruga Anka može biti ponosna na Stjepana jer je ostavio neizbrisiv trag u njihovoj maloj ali uzornoj obitelji. Može biti i ponosna na činjenicu da je ostavio neizbrisiv trag u razvoju Odjela za pedagogiju Sveučilišta u Zadru, (gdje je radio gotovo svoj čitav radni vijek)!

O mnogo čemu smo kolega Jagić i ja polemizirali, ali smo bili suglasni oko glavne teze koju smo obojica branili u teoriji i životu: Empatija, tolerancija i altruizam ključne su vrednote u komunikaciji, a odbacivanjem odgoja i etičkih načela približavamo se sumraku kultura.

Kolegu Jagića pamtit ćemo ne samo po znanstvenom radovima, nego i po tome što je živio, po vrijednostima altruizma i suosjećanja. Zadužio je pedagogiju daleko izvan Zadra ne samo kao znanstvenik već kao Čovjek, (ponajprije) svojim prosocijalnim, altruističnim i empatičnim ponašanjem. A to bi trebalo postati mjerilo odgovornosti svakog pojedinca i zdravog društva. Po toj paradigmi zadužio je mnoge!

Vijest o njegovom odlasku pogodila je i rastužila kolege u čitavoj Hrvatskoj, kao i njegove bivše studente, sve koji su poznavali ovog dragog i divnog čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije nekoliko mjeseci, a u zadnjem našem razgovoru, pitao sam Štefa je li ga, od njegova umirovljenja itko od mlađih nazove ili posjeti od njegovih bivših kolega/ca s Odjela. Pitao sam za mlađe jer je istima bio u povjerenstvima za napredovanja, suautor u znanstveni člancima i na druge načine njima od pomoći.

Odgovorio je sa smiješkom – NE! Sa osmijehom je kratko komentirao i neke od njih opravdavao obiteljskim poteškoćama! Štef je očekivanja pametno racionalizirao na minimum razočarenja. I druge kolege/ce koji su u mirovini u drugim dijelovima Hrvatske požalili su mi da sada više nikom nisu važni. Ne volimo generalizirati, ali ispada da mlađim kolegama/cama važni su samo koeficijenti za napredovanja i/ili zvanja. Ovdje izdvajam citat jedne djevojčice koja je najbolje detektirala probleme današnjice: “Došlo je vrijeme opranih ruku i okrenutih glava. Odjednom su svi oslijepili i oglušili. Ne čuju i ne vide što se oko njih zbiva, a što je najgore, više i ne suosjećaju.” Žalosti činjenica da se sve zaboravi, neovisno koliko drugima pomogneš ili unaprijediš stanje na poslu. Altruizam i suosjećanje pojave se tek kao val koji čovjeka zapljusne kao opomena na nečijem pogrebu.

U posljednjim riječima njegova Ana je zapisala. “Dragi moj tata, Ljubav nije od zlata… U srcu te nosim i majku prosim da veseli se s tobom dok diskutiraš s Bogom”.

Beskrajno tužan pišem ove retke kojim se opraštam od Tebe, dragi moj Štef,

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tvoj vječni prijatelj Zlatko Miliša

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.