Razlog više da požurite u Klovićeve dvore: Uz Bukovca, otvara se izložba Klimtovih slika!

Foto: gkd.hr, umjetnicki-paviljon.hr; fotomontaža: narod.hr

U Galeriji Klovićevi dvori na zagrebačkom Gornjem gradu od iduće će srijede biti otvorena još jedna zanimljiva izložba “Klimt u Rijeci – Ljubav, smrt, ekstaza”. Riječ je o slikama austrijskog secesijskog slikara Gustava Klimta (Beč, 14. srpnja 1862. – Beč, 6. veljače 1918.) sa svoda riječkog Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je još jedan razlog da posjetite Klovićeve dvore u kojima je već mjesec i pol otvorena izložba posvećena velikom hrvatskom slikaru Vlahu Bukovcu  (Cavtat, 4. srpnja 1855. – Prag, 23. travnja 1922.), tj. njegovoj zagrebačko-cavtatsko-bečkoj fazi stvaralaštva. Detaljan osvrt na ovu izložbu možete pročitati ovdje:

> Izložba koju ne smijete propustiti: Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču (1893.-1903.)

„Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza“

Izložbeni projekt „Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza“ autorice Deborah Pustišek Antić, više kustosice Muzeja grada Rijeke, prezentiran je riječkoj publici 29. travnja 2021. godine u Palači šećera. Izložba, idejno začeta još 2014. godine, tako je postala jedan od ključnih trenutaka projekta Rijeka EPK  2020. Ova jedinstvena izložba publici je približila rane radove jednog od najslavnijih umjetnika svih vremena: Gustava Klimta. Riječ „približila“ možemo doslovno shvatiti, budući da se radi o slikama koje su izradili Gustav i Ernst Klimt, te njihov suradnik i prijatelj Franz Matsch za svod riječkog kazališta Ivana pl. Zajca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva i dosad jedina prilika da se spomenute slike razgledaju izbliza, bila je 1885. godine, kada su bile izložene u Muzeju za umjetnost i industriju u Beču, kamo su prenesene izravno iz autorske radionice slikarske trojke, a nakon izložbe su otpremljene direktno u Rijeku, gdje su postavljene na svod netom izgrađenoga kazališnog zdanja. Izložba je to dakle, na kojoj su se prvi puta nakon 136 godina mogle razgledati slike iz standardne gledateljske perspektive, budući da su skinute s 20 metara visine i temeljito restaurirane, navodi stranica Klovićevih dvora.

Devet slika sa svoda riječkog HNK

Riječ je o ukupno devet slika: tri slike su rani radovi Gustava Klimta (sv. Cecilija, Antonije i Kleopatra te Orfej i Euridika), trima je autor njegov brat Ernst (Alegorija kazališne umjetnosti, Genij s trubljom i Genij s košarom cvijeća), a tri slike naslikao je Franz Matsch (Alegorija ljubavne poezije, Alegorija plesa i Alegorija komične opere). Premda riječke slike u razvoju Klimtove umjetnosti stoje na samom početku, otkrivaju ruku vještog majstora koji se u prvom desetljeću svog stvaralaštva, od 1880. do 1890. godine, razvija između dva pola – s jedne strane pod snažnim utjecajem školovanja na Školi umjetničkog obrta, a s druge pod utjecajem tada najpopularnijeg bečkog slikara Hansa Makarta, za čijeg su ga sljedbenika suvremenici smatrali zbog njegove virtuoznosti i lakoće slikanja te kolorističke smjelosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedinstvena prilika za razgledati ove Klimtove slike izbliza

Premda se u narudžbi radilo o zadanim temama s alegorijskim prikazima glazbenih vrsta, Klimt odstupa od čvrstih kanona uvriježenih u 19. stoljeću i alegorijskim prikazima udahnjuje nove, slobodnije sadržaje i interpretacije. Klimtove slike u Burgtheateru i Kunsthistorisches muzeju smatraju se vrhunskim djelima kasnog historicizma, a u tekstu „Alegorijske slike Gustava Klimta u riječkom kazalištu“, autorica dr. sc. Irena Kraševac smatra da bismo toj klasifikaciji svakako trebali pridružiti i dosad zanemarena djela koja rese kazalište u Rijeci.

Izložbeni projekt „Klimt u Rijeci – Ljubav, smrt, ekstaza“ jedinstvena je prilika da nakon riječke i zagrebačka publika izbliza upozna rani, manje poznat dio stvaralaštva jednog od najpoznatijih svjetskih umjetnika. Temeljito konzervirane i restaurirane u riječkom i zagrebačkom odjelu Hrvatskog restauratorskog zavoda, ta vrijedna djela sada djeluju kao da su netom stigla iz bečke slikarske radionice, tako da posjetitelji izbliza mogu promotriti fine poteze Klimtovog kista koje prije nisu mogli vidjeti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Klimt otvoren do 13. travnja, Bukovac do 22. svibnja

Izložba “Nepoznati Klimt” je za javnost otvorena od 13. travnja, a izložba “Korijeni i krila. Vlaho Bukovac u Zagrebu, Cavtatu i Beču” do 22. svibnja. Nemojte propustiti priliku da pogledate ove dvije vrhunske izložbe!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.