Redatelj Arsen Ostojić: Matanić je odlučivao o dodjeli državnog novca

matanić
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah

Redatelj Arsen Anton Ostojić ističe da je Matanić priznao da je bio narkoman i alkoholičar, a upravo je on kao umjetnički savjetnik u HAVC-u sudjelovao u donošenju odluka o tome kome će pripasti novci iz državnog proračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Treba znati da je kao takav obnašao visoke dužnosti u HAVC-u i to kao umjetnički savjetnik koji je odlučivao koji će projekti biti odobreni, a koji neće. I u konačnici – što će se snimati u Hrvatskoj narednih godina. Sada znamo da je narkoman i alkoholičar donosio takve odluke i da mi svi ostali u toj profesiji ne možemo biti sretni”, rekao je redatelj Arsen Anton Ostojić dodajući da se on uvijek s posebnim uvažavanjem odnosni prema mladim kolegicama.

“Uvijek sam tražio da mlade glumice tretiram s najvećom pažnjom i poštovanjem jer sam znao da međusobni odnosi ne smiju biti narušeni i jer je njihova umjetnička kreacija bitna za uspjeh mog filma. To se nikada ne radi. Ne smo zato što to nije moralno nego i zato što je to loše za film”, izjavio je Ostojić za HRT, piše Teleskop.

>Mnogi mediji znali, a šutjeli? Zvijezda ljevičara Dalibor Matanić optužen za zlostavljanje glumica

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društva filmskih redatelja i djelatnika osudila nasilje

Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatsko društvo filmskih djelatnika, vezano uz slučaj redatelja Dalibora Matanića koji je priznao da je seksualno uznemiravao kolegice, osudili su na svojim Facebook profilima bilo kakav oblik nasilja i dali potporu žrtvama, navodi HRT.

“Uslijed javnog priznanja našeg člana, redatelja Dalibora Matanića, da je perpetuirano seksualno uznemiravao druge osobe u profesionalnom okruženju, pod utjecajem alkohola i droga, i kasnijih navoda neimenovanih žrtava, DHFR snažno osuđuje svaki oblik nasilja i korištenja alkohola i droga za vrijeme i u vezi s profesionalnim dužnostima i obvezama”, stoji u objavi redatelja.

“Nijedna vrsta stresa, profesionalnog pritiska, pristupa radu ili ovisnosti nije i ne može biti opravdanje za bilo koji oblik nasilja”, dodaje se.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Matanić obrisao ‘kajanje’ na FB: Pogledajte tko ga je sve srcima i lajkovima podržao

DHFR: ‘Postupit ćemo savjesno’

Redatelji su izrazili potporu svim svjedocima i žrtvama bilo kakvog nasilja, kao i neprimjerenog i neprihvatljivog ponašanja u profesionalnom okruženju njihovih članova.

“DHFR će u slučaju prijave postupiti savjesno i odgovorno koristeći statutarno propisano tijelo Časnog suda, što za posljedicu može imati trajno izbacivanje članova iz DHFR-a i obavještavanje o istome ostalih strukovnih i srodnih udruga”, poručili su.

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika objavilo je kako najoštrije osuđuje svaki oblik zlostavljanja i uznemiravanja, u nadi da će se prestati s relativizacijom nasilničkog ponašanja, kao i da će svi zlostavljači biti prokazani i da će sve žrtve dobiti odgovarajuću zaštitu i podršku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.