Rijeka: otvoren festival Hartera

Riječki glazbeni festival Hartera, nazvan po mjesnom imenu nekadašnje Tvornice papira u kojoj se održava, noćas je otvoren jubilarni deseti put nastupom riječke grupe Morso.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prve večeri, nakon Morsa, nastupa osječki reper Kandžija s pratećim sastavom Gole žene. Najvažnija imena prve večeri ipak su Goran Bare i Majke te Psihomodo Pop, koji na ovom festivalu nastupaju prvi put.

U subotu program festivala otvara mladi riječki sastav Moskva, a nakon njih na pozornicu hale Marganovo u Harteri izlazi novosadski sastav Obojeni program. Slijedi nastup Vatre, trenutačno jednog od najpopularnijih hrvatskih sastava, te, kao vrhunac večeri, koncert TBF-a.

Nekadašnja Hartera bila je najstarija tvornica cigaretnog papira u Europi. Nalazi se samo desetak minuta hoda od središta grada, ali unatoč tome, u dubokom kanjonu Rječine, odvojena od ostalih dijelova grada, što omogućuje održavanje ovakvih događanja bez obzira na doba dana ili noći. Festival je pokrenut sa željom senzibiliziranja javnosti za mogućnosti uporabe ovog prostora, a kroz godine je rastao, bogateći program i okupljajući sve više posjetitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na festivalu su nastupala neka od najvećih domaćih imena poput Urbana, Leta 3, Overflowa, potom izvođači iz susjedstva kao Laibach, Rambo Amadeus, Goribor, ali i neke ugledne svjetske glazbene zvijezde, među kojima Asian Dub Foundation, Roisin Murphy, Royksopp, Leftfield. Posljednjih godina težište programa festivala bilo je na izvođačima elektronske glazbe.

Zbog financijskih i organizacijiskih problema prijetila je opasnost od gašenja festivala, ali je ipak organizirano ovogodišnje jubilarno izdanje s nekima od najpopularnijih sastava hrvatske scene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.