Sedlar na premijeri filma o Tuđmanu prozvao Obuljen Koržinek: Njezinim radom mogao bi biti zadovoljan jedino Stipe Šuvar

sedlar
Jakov Sedlar, Nina Obuljen Koržinek, montaža: Narod.hr, izvor: Fah

U Zagrebu je u srijedu navečer održana premijera igranog filma ‘Bilo jednom u Hrvatskoj’ Jakova Sedlara, koji govori o životu prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana kojeg igra holivudska zvijezda, dvostruki oskarovac Kevin Spacey.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije same projekcije redatelj Sedlar teško je optužio ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek, zbog koje, kako je rekao, film još uvijek ne može ići u distribuciju po Hrvatskoj i svijetu, javlja Večernji list.

‘Ovaj film nastao je bez pomoći HAVC-a i Ministarstva kulture, a to se vidi i na odjavnoj špici. Tri puta odbijeni smo iz njima a i meni znanih razloga. Film smo uspjeli napraviti uz pomoć dobrih hrvatskih ljudi. Međutim, prije dva mjeseca pojavila se mogućnost da u Los Angelesu sve crno-bijele materijale prebacimo po prvi put u kolor, želeći da i taj dio filma bude poseban. Obratio sam se na dvije adrese hrvatskih tvrtki koje su u državnom vlasništvu, ali ministrica kulture opet je postala prepreka da se taj dio riješi i da film uđe u distribuciju po Hrvatskoj i svijetu, kao što je predviđeno. Već je dogovoreno 19 distribucija po Hrvatskoj i 14 po svijetu, ali one se neće dogoditi dok ne podmirimo taj zadnji račun. S ovog mjesta protestiram protiv rada ministrice kulture koja se pokazala potpuno nekompetentna osoba za ono što radi. Njezinim radom mogao bi biti zadovoljan jedino Stipe Šuvar’,  rekao je između ostalog Sedlar.

>Sedlar: Spacey je savršeno dobro informiran o Tuđmanu, takav je tip glumca

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Kako je dr. Franjo Tuđman preduhitrio UN i srpske planove: 25 sati koji su odredili sudbinu Hrvatske

‘Nije to film samo o predsjedniku’

U filmu Spacey glumi prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, no to nije film samo o predsjedniku.

‘Bio sam dobar prijatelj i blizak suradnik pokojnog predsjednika Tuđmana. Da njega nije bilo, mislim da ne bi bilo niti demokratske nezavisne Hrvatske, članice Europske unije. Tako misli velika većina ljudi koja je glasala za predsjednika Tuđmana. Nije to film samo o njemu. To je film o cijelom kontekstu, o onome što je prethodilo stvaranju Hrvatske. Bez tog konteksta nije moguće razumjeti priču. Film će bit zanimljiv upravo zbog toga. Tu je puno stvari koje treba kazati, pogotovo za mlade generacije i za publiku vani. Film će zbog Kevina Spaceyja igrati po cijelom svijetu, objašnjavao je Sedlar ranije.

Kaže kako se Spacey, prije nego je pristao igrati Tuđmana, temeljito pripremio. O njemu je pročitao nekoliko knjiga i pogledao sve što je mogao na internetu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Došao je savršeno dobro informiran o njemu. Takav je tip glumca. Ne bi pristao igrati nekoga da ne stoji iza toga, iza svoje uloge i te osobnosti koju tumači. Znao je masu detalja. On apsolutno poštuje predsjednika Tuđmana, tako ga i igra’, kaže Sedlar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.