Sedlar za Narod.hr: Reakcije na premijeru mog filma o Hrvatskom proljeću su odlične

Jakov Sedlar
Foto: Fah

“Hrvatsko proljeće izrazito važan period u hrvatskoj povijesti i bilo mi je logično, nakon što su mi gospoda s hrvatskih studija i sa Sveučilišta rekli da se priprema simpozij i kad su predložili da napravimo film, ja sam, naravno pristao”, ističe u razgovoru za Narod.hr ugledni hrvatski redatelj Jakov Sedlar s kojim smo razgovarali o praizvedbi svog filma “Hrvatsko proljeće i hrvatska država”.

U Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu u ponedjeljak je započela znanstveno-kulturna manifestacija „Hrvatsko proljeće i hrvatska država“ koja se održava povodom 50. obljetnice Hrvatskog proljeća.

U sklopu svečanoga otvaranja manifestacije sudionicima je premijerno prikazan dugometražni dokumentarni film „Hrvatsko proljeće i hrvatska država“ redatelja Jakova Sedlara.

> Hrvatsko proljeće: Obilježena 50. obljetnica proglašenja studentskoga štrajka na Hrvatskom sveučilištu

Narod.hr: Možete li nam ukratko reći nešto o ovom filmu – kako je nastao, o čemu govori…?

Jakov Sedlar: Nažalost, o mnogim temama kod nas se filmovi nisu radili, o mnogim istaknutim pojedincima… Ja smatram da je Hrvatsko proljeće izrazito važan period u hrvatskoj povijesti i bilo mi je logično, nakon što su mi gospoda s hrvatskih studija i sa Sveučilišta rekli da se priprema simpozij i kad su predložili da napravimo film, ja sam, naravno pristao. Jer, radi se o temi koja mi je bliska i za koju mislim da je iznimno važna, a vrlo malo se o tome govorilo.

Film na jedan leksikonski način govori o Hrvatskom proljeću. Naime, mi nismo išli u previše detalja. Mislim da onaj tko zna malo ili tko ne zna o toj temi ništa, a tu se uglavnom radi o mlađim generacijama, da mogu saznati u tih sat vremena o tome što se događalo 1968. do 1972. godine.

To je bio razlog filma. Informiranje, posebno mladih generacija što je tada bilo. U filmu su izjave ključnih sudionika – i Čička i Budiše i Dodiga, i Žužula i tih ljudi koji su bili među glavnim vođama pokreta..

Narod.hr: Kako ste zadovoljni interesom i reakcijama prisutne publike na film?

Jakov Sedlar: Reakcije su bile odlične. Ljudima se to svidjelo jer mnoge stvari nisu do sada uopće vidjeli. Bilo je izuzetno dobro. I hvala Bogu da je tako. Film će se sada dalje prikazivati. U ovom trenutku još ne znam gdje i kada, ali šira javnost će ga svakako također moći pogledati.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr