Sedlarov dokumentarac o poznatom umjetniku: ‘Ono što niste znali o Izvoru’ pogledajte večeras u Veloj Luci

Foto: www.velaluka.hr

Dođite na projekciju filma redatelja Jakova Sedlara “Ono što niste znali o Izvoru” koja će se održati u ponedjeljak 17.07., u 21.00 sat na pijaci crkve Sv. Josipa u Veloj Luci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dokumentarni film “Ono što niste znali o Izvoru” traje 80 minuta i tematizira pola stoljeća djelovanja Izvora Oreba na hrvatskoj kulturnoj sceni kao slikara, kipara i pjesnika. U filmu se govori i o Emiliji Karlavaris, njegovoj supruzi, također sjajnoj slikarici i kiparici za koju je Igor Zidić rekao da je “daleka sestra Julija Klovića”. Narator filma je Dragan Despot, a snimao se od 2019. i sadrži sve najbitnije za ovu, jednu od zadnjih, hrvatskih likovnih legendi iza kojega je masa izložbi po Hrvatskoj i svijetu.

> Jakov Sedlar: U Hrvatskoj postoji strah od tema. Kontraverza je nemati hrabrosti govoriti istinu

To je priča o njihovih pola stoljeća umjetničkog djelovanja, kao i zajedničkog života. Film traje 80 minuta i sadrži sve faze njihovoga stvaranja: od studentskih dana, preko afirmacije u Hrvatskoj i svijetu do današnjih dana kada su njih dvoje, na neki način, ostali posljednji Mohikanci jedne velike škole zagrebačke Likovne akademije na kojoj su stasali uz profesore Franu Kršinića, Valerija Michielija, Matka Peića i druge.

Izvor Oreb najpoznatiji je po svojim sjajnim slikama jutra na moru, sumaglica morskih, ali i zagrebačkih veduta u jesenima punim magle. Njegova poetika temelji se na francuskim uzorima, a njegov rad prepoznat je ne samo u Hrvatskoj gdje je jedan od najpopularnijih slikara, nego i u Švedskoj, Japanu, USA i drugdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače po prvi put u ovom se filmu vidi i nastajanje velike skulpture Olivera Dragojevića koja bi uskoro trebala biti postavljena u Veloj Luci.

Redatelj i scenarist filma je Jakov Sedlar, producenti su Croatia film i Lumiere film iz Zagreba te Filmind iz Tel Aviva. Tekst u filmu interpretira nacionalni dramski prvak Dragan Despot.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.