Sigmund Freud i C. S. Lewis u burnoj raspravi oko pitanja ‘Postoji li Bog?’ – ne propustite ovaj kazališni užitak!

Foto: snimka zaslona

U nedjelju, 17. listopada ove godine u zagrebačkom kazalištu Mala scena izvedena je predstava kazališta Planet Art “Posljednja Freudova seansa”, koja je premijerno prikazana u kazalištu “Gavella” još 13. prosinca 2016.

Drama pred nas stavlja dva velika čovjeka 20. stoljeća, Sigmunda Freuda i Clivea Staplea Lewisa. Obojica su ostavila dubok pečat na današnji svijet, a u predstavi ih vidimo kako raspravljaju sukobljujući se oko pitanja “Postoji li Bog?”. Riječ je o zamišljenom susretu kojega autor smješta u London u godinu 1939. Utemeljitelj psihoanalize, austrijski neurolog židovskig porijekla ustrajan je u uvjerenju da Bog ne postoji, dok kršćanski orijentiran C. S. Lewis, sjevernoirski pisac i autor poznatih Kronika iz Narnije, vjeruje u Božje postojanje i kroz pripovijedanje svog životnog iskustva nastoji prenijeti to svoje uvjerenje.

U predstavi kazališta Planet Art, prema tekstu Marka St Germaina, Marko Torjanac utjelovljuje Freuda dok Franjo Dijak glumi Lewisa. Prijevod, scenografiju i režiju potpisuje Marko Torjanac, kostimografiju Đurđa Janeš, izbor glazbe Milorad Stranić, a oblikovanje teksta i zvuka Damir Rončević.

Žustra rasprava između dva velika uma odvija se upravo u vrijeme početka Drugog svjetskog rata, kada Poljsku napada Hitlerova vojna sila. Predstava započinje radijskim izvješćem o njemačkom napadu na Poljsku i njegovim žrtvama. Pred sobom vidimo ugodno uređenu radnu sobu urešenu skulpturama drevnih i antičkih božanstava. Na sceni se, šepajući, pojavljuje bradati profesor Freud, koji isključuje radio odmah kada nakon vijesti započne glazba. Ubrzo zatim dolazi do posjeta profesora Lewisa te započinje njihov međusobni razgovor.

Kao razlog za negaciju Boga, Freud navodi primjer zla u svijetu, kao što je njemački napad na Poljsku. Biblijski zahtjev za praštanjem Freud također smatra apsurdnim. Bi li Poljaci trebali sada okrenuti drugi obraz Hitleru? – pita Freud koji molitve i zazivanje Božjeg imena poistovjećuje s opsesivno-kompulzivnim radnjama.

Nasuprot tome, Lewis ističe kako je zlo u svijetu možda samo Božje oruđe da bi ga čovjek postao svjestan. Dok šećemo kroz čudesne prirodne ljepote ne mislimo o tome kako je sve to Božje djelo, ali nam ratovi i nevolje odmah misli usmjere prema Bogu, smatra Lewis koji, gledajući skupture i Freudovoj sobi podsjeća da sve religije na svijetu vjeruju u zagrobni život.

Odličan tekst jednako odlično prenesen na kazališne daske

Rasprava povremeno biva prekinuta radijskim izvješćima koji nas podsjećaju da traje rat. Čujemo radijsko obraćanje britanskog premijera Chamberlaina te britanskog kralja Georgea svome narodu povodom tragičnih ratnih događaja u Poljskoj. Znakovito, obojica u svojim govorima spominju Boga te završavaju riječima: Bog vas blagoslovio. U najdramatičnijem trenutku rasprave, Freuda prekida krvarenje iz usta. Lewis mu pomaže i potom ga polaže na kauč, na što iz Freudovih usta izlaze riječi: Sam Bog mi Vas je poslao.

Odličan i izrazito zanimljiv tekst Marka St. Germaina kroz koji on oživljuje ova dva značajna čovjeka ocrtavajući nam njihova uvjerenja i karakterne osobine jednako je odlično prenesen na kazališne daske. Kroz izuzetnu glumu Marka Torjanca, koji utjelovljuje Freuda, i Franje Dijaka, koji utjelovljuje Lewisa, mogli smo se potpuno uživjeti u dramatičan sraz dvaju svjetonazora. Vidimo pred sobom nepovjerljivig Freuda, čije stravstvena obraćanja Lewisu kojima negira Božje postojanje povremeno prekida njegov rak usne šupljine i koji u razgovoru čak najavljuje svoje samoubojstvo i poletnog Lewisa koji, usprkos svim Freudovim argumentima ipak želi ukazati na svoje uvjerenje da u čovjeku postoji čežnja koju ništa na ovom svijetu ne može ugasiti. Kvaliteta ovog kazališnog projekta prepoznata je i na Festivalu glumca u Vinkovcima 2016. gdje je osvojila nagradu Fabijan Šovagović za najbolju mušku ulogu Marku Torjancu, na festivalu “Glumište pod murvom” u Skradinu 2016. gdje je osvojila nagradu za najbolju predstavu te za najbolju mušku ulogu Marku Torjancu te nagrade Joakimov prsten za najbolju mušku Marku Torjancu i Franji Dijaku u Kragujevcu 2017.

Nemojte propustiti pogledati ovu predstavu i doživjeti izvanredan kazališni užitak.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr