Sisačka biskupija: Odgovor gradonačelnice Ikić Baniček je laž i kleveta te izgovor da se zabrani djelovanje Caritasa

ikić baniček sisačka biskupija
Foto: Fah, Caritas Sisačke biskupije; fotomontaža: narod.hr

“Gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček odgovarajući na novinarske upite o svojoj zabrani djelovanja Caritasa u gradskim školama izrekla je niz neistina”, ističe Biskupijski ordinarijat Sisačke biskupije u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Grad Sisak i Ikić Baniček (SDP) zabranili Caritasu humanitarno djelovanje u gradskim školama

> Sedlar: Optužbe sisačke gradonačelnice su komunistička propaganda, smeta im postavljanje pitanja oko Titovih zločina

Ikić Baniček zabranila Caritasu humanitarno djelovanje

Podsjetimo, Grad Sisak i SDP-ova Kristina Ikić Baniček zabranili su humanitarno djelovanje, odnosno provođenje korizmene akcije “Srcem se najviše daje” u osnovnim školama čiji je Grad Sisak osnivač, izvijestili su prošli tjedan iz Sisačke biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Cilj je akcije prikupljanje prehrambenih namirnica za pučku kuhinju Caritasa Sisačke biskupije i najsiromašnije članove društva. Akcija se provodi u 55 osnovnih i srednjih škola na području Biskupije. Prošle godine skupljali su za žrtve potresa, a ove godine za korisnike pučke kuhinje koja se sad, među ostalim brine i za desetak izbjeglica iz Ukrajine.

“Ne radi se ni o kakvoj humanitarnoj akciji, već su učitelji i nastavnici po nečijem nalogu instruirali učenike na prisilno doniranje hrane Caritasu, vežući prisilnu donaciju za uspjeh u školi. Samo to je dovoljan razlog da se zaštite djeca, a uz to je neprihvatljivo da vjerska organizacija koristi javne škole kao servis za prikupljanje i distribuciju robe”, ustvrdila je SDP-ova Ikić Baniček za Slobodnu Dalmaciju te dodala da škole i crkve moraju biti odvojene.

Sisačka biskupija: “Ikić Baniček je izrekla niz neistina”

“Gradonačelnica Grada Siska Kristina Ikić Baniček odgovarajući na novinarske upite o svojoj zabrani djelovanja Caritasa u gradskim školama izrekla je niz neistina. Rekla je kako se ne radi o nikakvoj humanitarnoj akciji „već su učitelji i nastavnici po nečijem nalogu instruirali učenike na prisilno doniranje hrane Caritasu, vežući prisilnu donaciju uz uspjeh u školi. Samo to je dovoljan razlog da se zaštite djeca, a uz to je neprihvatljivo da vjerska organizacija koristi javne škole kao svoj servis za prikupljanje i distribuciju robe. Škole i crkve moraju biti odvojene. Još jedan primjer zašto bilo kojoj vjerskoj organizaciji mjesto nije u školi“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisačka biskupija nema saznanja da bi „učitelji i nastavnici po nečijem nalogu instruirali učenike na prisilno doniranje hrane Caritasu, vežući prisilnu donaciju uz uspjeh u školi“, a kako to ističe gradonačelnica u svom odgovoru.

Kada bi biskup imao takva saznanja sankcionirao bi takvog vjeroučitelja i oduzeo bi mu mandat. Ovaj odgovor gradonačelnice je laž i kleveta te izgovor da se zabrani djelovanje Caritasa, a što se nije dogodilo od 1946. godine kada su komunisti i MUP NRH zabranili rad Caritasu Zagrebačke nadbiskupije te mu je oduzeta cjelokupna imovina i predana Crvenom križu. Da je to tako, govori i činjenica da u svom odgovoru na upit Caritasa Sisačke biskupije, od 17. ožujka, gradonačelnica ističe da je razlog zabrane djelovanja Caritasa „sekularni karakter škola“ te da škole „nisu i ne mogu biti vjerski objekti u kojima se provode vjerske aktivnosti bilo koje vjerske zajednice, osim održavanja nastave temeljem Međunarodnog ugovora za djecu za koju su roditelji dali izričiti pristanak“.

Na području Sisačke biskupije i Grada Siska školski vjeronauk pohađa između 75% i 95% djece, a ona kao i njihovi roditelji imaju ustavom i zakonom zajamčena vjerska prava. Kako bismo zaštitili vjernike i naša ljudska i vjernička prava zajamčena međunarodnim pravom, osobito Međunarodnim ugovorom Republike Hrvatske i Svete Stolice protiv Grada Siska i gradonačelnice gospođe Kristine Ikić Baniček poduzet ćemo odgovarajuće pravne korake”, zaključuje se u priopćenju Sisačke biskupije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.