Šola: Kako svijet postaje sve teže razumljiv pa i upravljiv, teorije zavjere će imati funkciju neke vrste sedativa

Ivica šola
Foto: Laudato.hr

Živeći ovih par godina s virusom, čitajući medijski prostor, svaki prosječno ozbiljan čovjek priznat će da se ne snalazi. Toliko informacija, mišljenja, teorija, da se s pravom govori da više nije sigurno je li veća opasnost za ljude pandemija ili infodemija. Tako Marxov “ukor” filozofima da oni samo tumače svijet, umjesto da ga mijenjaju, danas nema smisla, jer svijet se tako brzo mijenja da ga je teško tumačiti. Razumljivo je onda da se ljudi u džungli zvanoj društvene mreže okreću teorijama zavjere, piše Ivica Šola u kolumni za Slobodnu Dalmaciju koju djelomično prenosimo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zavjere postoje, jer što je to revolucija nego zavjera provedena u djelo. Povijest to svjedoči. No stvarne zavjere u pravilu su ograničene.

No povijest svjedoči i da su mnoge teorije zavjere odnijele milijune nevinih života, kada se neka, uglavnom manjinska skupina ili institucija prokažu kao nositelji nekog tajnog plana protiv čovječanstva. To su, za razliku od stvarnih i ograničenih zavjera, velike zavjere. Primjerice, Rimljani su o prvim kršćanima govorili kao o nekakvom tajnom društvu koje prinosi ljudske žrtve i piju dječju krv. I onda, kada bukne nevolja, kao požar u Rimu, tko je kriv? Kršćani, pa onda udri po njima.

Kako nešto može biti eksperimentalno?

Potom su kršćani, došavši na vlast u Rimu, isto napravili Židovima, pa je tako nastala povijest antisemitizma na Zapadu, protiv Židova koji žele ovladati svijetom. Taj narativ nije gotov ni danas, jer se židovski kapital i njegove interese optužuje da su izmislili pandemiju kako bi prodali cjepivo, koje se naziva eksperimentalnim, iako nije jasno kako nešto može biti eksperimentalno ako ga je primilo više od tri milijarde ljudi, cjepivo koje, kao i svaki lijek, ima nuspojava, nažalost i tragičnih. No, ako kažete da cjepivo nije eksperimentalno, onda vas znalci plaše da ćete tek za par godina stradati od raka, moždanog, srčanog…, i nikad kraja urotničkoj priči…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(…)

Ni ovo što se događa s COVID-om nije imuno od interpretacija i teorija kakve smo već vidjeli u prošlosti. Kada se 1837. kolera proširila na Siciliju, ubrzo se proširila glasina da je to bolest koju je namjerno stvorila bourbonska vlada kako bi kontrolirala građane. Tako, umjesto da su se borili protiv bolesti, Sicilijanci se krenuli boriti protiv urotničke vlasti.

(…)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bit je svih teorija zavjere da ne prihvaćaju da u svijetu postoji (i) slučajnost, da je svijet (i) kaotičan, da nije uvijek jednostavno objašnjiv upiranjem prsta u neke skupine kao kroz povijest, kršćani, Židovi, isusovci…, druge dodajte sami.

Strogi kritički duh i propitivanje

Teorije zavjere su kroz povijest identične, ponavljaju se. Ali to je ujedno i njihova slabost. Ne možemo, naime, biti stručnjaci u svemu, da znamo je li ono što čitamo istina ili ne, kao što ni moja malenkost ne može jamčiti da svaki moj znanstveni ili publicistički tekst uvijek pije vodu: ne možemo svi biti virolozi, fizičari, genetičari ili inženjeri prometa da bismo s takvom sigurnošću tvrdili da je, primjerice, za smrt princeze Diane kriva zavjera njezine svekrve – kraljice, a ne tek slučaj, i to banalan – neprilagođena brzina.

Da, svakako, treba i prema vlasti, medijima, autorima u njima, pa i znanosti, imati strogi kritički duh i propitivanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No kako svijet postaje sve teže razumljiv pa i upravljiv, teorije zavjere će bujati, imati funkciju neke vrste sedativa. Kao nešto što ti daje pretjeranu jasnoću i sigurnost i samim time smiruje u kaosu sve brže, nečitljivije i mahnitije stvarnosti sa stalnim prizvucima apokalipse sa svih strana. Pa i one teoretičara zavjere.

Zato, neka nas sve skupa u ovim čudnim vremenima prati apostolski blagoslov novih zvijezda hrvatske desnice, g. Novaka Đokovića i njegova preosveštenstva Zorana Milanovića, zvanog Karijes.

Kolumnu u cijelosti pročitajte u Slobodnoj Dalmaciji.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva portala Narod.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.