SPD-ov vijećnik o sajmu knjiga u Frankfurtu: ‘Stavite desničarske izdavače gdje im je mjesto, pored WC-a’

sajam knjiga u frankfurtu cenzura
Foto: Instagram, depositphotos; Fotomontaža: Narod.hr

“Njemački sajam knjiga u Frankfurtu ne bi trebao biti mjesto za raznolikost kada su u pitanju konzervativne ideje”, tvrdi njemačka ljevičarska aktivistica i bivša političarka u razgovoru za Frankfurter Rundschau.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemačka sociologinja, aktivistica i bivša političarka Zelene stranke Jutta Ditfurth pozvala je da Antifa ukloni “desničarske izdavače” s najvećeg godišnjeg sajma knjiga u Njemačkoj, prenosi rmx.

“Sajam knjiga u Frankfurtu trebao bi u ranoj fazi obavijestiti javnost o tome koji su izdavači u postupku registracije. Bilo bi dovoljno procijeniti desničarske izdavačke programe u njihovoj glavnoj ideološkoj liniji. Ne morate čitati svaku knjigu”, rekla je.

Ona vjeruje da bi povjesničari, znanstvenici i “iskusni antifašisti” mogli brzo sagledati situaciju. “Privilegirano bjelačko društvo ne razumiju iskustva kroz koja ljudi druge rase svakodnevno prolaze”, rekla je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izdavačka kuća Jungeeuropa nudi autore različitih ideoloških predznaka, uključujući libertarijance, konzervativce i članove Nove desnice. Primjerice, Mária Schmidt, Alain de Benoist, Michel Onfray i Derek Turner.

Međutim, Ditfurth vjeruje da zbog političke korektnosti, neka stajališta trebaju biti isključena.

“Da, cijeli sajam knjiga trebao bi biti siguran prostor za BPoC (crnce i druge rase), Židove ili druge potencijalne žrtve nacista. Sajam knjiga može biti takvo mjesto samo ako se maknu rasistički, narodnjački, antisemitski nakladnici”, smatra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Štand kao što je Jungeuropa uvijek je organizacijska točka susreta za naciste, koji se neometano zajedno kreću kroz sajam i predstavljaju opasnost”, tvrdi Ditfurth.

“Stavite desničarske izdavače gdje im je mjesto, pored WC-a”

Ditfurth je dugo bila aktivna u njemačkoj ljevici, a od 1970-ih je radikalna ekološka aktivistica. Pozivala je i na amnestiju kaznenih djela terorističke skupine Crvene armije. Skupina je bila odgovorna za niz ubojstava i bombaških napada 1970-ih i 1980-ih.

Kulturni odbor Frankfurta održao je raspravu na tu temu u petak. Na sastanku je gradski vijećnik Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Thomas Bäppler-Wolf pozvao da se “desničarski izdavači” izuzmu sa sajma knjiga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Stavite desničarske izdavače tamo gdje im je mjesto, u posljednju dvoranu, pored WC-a”, zahtijevao je.

Prisutnost desničarske izdavačke kuće Jungeuropa na prošlogodišnjem sajmu knjiga izazvala je brojne rasprave. Autorica Jasmina Kuhnke tada je odbila doći na tribinu koja se održavala pokraj štanda Jungeurope.

Kada je zimbabveanskoj spisateljici Tsitsi Dangarembga uručila Nagradu za mir njemačkih trgovina knjigama, gradska vijećnica Zelenih Mirrianne Mahn kritizirala je nedostatak solidarnosti s Kuhnke.

“Paradoks je da ovdje u Paulskircheu – kolijevci demokracije – nagradu za mir dajemo crnkinji, ali crnkinje nisu dobrodošle na sajmu knjiga”, rekla je referirajući se na izdavačku kuću Jungeuropa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.