“Sprovod u Theresienburgu” sutra na Splitskom ljetu

U dvorištu splitskog HNK sutra će se u sklopu programa 60. Splitskog ljeta održati premijera glazbeno-plesne drame “Sprovod u Theresienburgu”, prema groteksno-satiričnom proznom tekstu Miroslava Krleže iz glembajevskog ciklusa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o drami koja je nastala u zajedničkoj produkciji Splitskog ljeta i Kazališta Ulysses, a koja je praizvedena 23. srpnja na Brijunima. Redatelj i koreograf je Staša Zurovac, a skladatelj Marjan Nećak.

U predstavi nastupaju glumci Vanda Winter, Dražen Čuček i Ozren Grabarić, te plesači Baleta HNK Split. U ulozi Kallaya Bandija, violiniste i glazbenog komentatora nastupit će rumunjski violinist Alexander Balanescu, osnivač glasovitog Balanescu kvarteta. Scenografkinja i kostimografkinja predstave je Bjanka Adžić Ursulov.

Alexandar Balanescu je na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj je najavljena predstava, rekao kako posljednjih godina sve više radi za kazalište, i to ne samo u ulozi skladatelja, nego i izvođača na sceni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Od početka sam osjetio veliku bliskost s glazbenim izričajem Marjana Nećaka, možda i zbog zajedničkih balkanskih korijena, no zasigurno zbog njegove sklonosti da ne pravi čvrste granice među raznovrsnim glazbenim žanrovima, primjerice klasične i popularne glazbe, što je oduvijek bio i moj izbor”, naglasio je.

“Sprovod u Theresienburgu” je kao Krležin groteskno-satirični prozni tekst puno bliži komediji, nego tragediji. Radnja se zbiva 1906. u garnizonu carske i kraljevske aspern-esslinške 17. dragunske pukovnije u mađarskom zadunavskom gradu Maria Theresienburgu, koji posjećuju tri visoka japanska časnika zaslužna u nedavnom ratu protiv Rusije.

Prva dama svečanosti je Olga Warronigg (Vanda Winter), supruga pukovnika Mihajla von Warronigga (Ozren Grabarić), u koju je zaljubljen poručnik Ramon Gejza (Dražen Čuček).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon skandala pred japanskim gostom pukovnik von Warronigg poručnika Ramonga Gejzu kažnjava zatvorom, u kojem ovaj počini samoubojstvo.

Predstava kombinira različite žanrove, pa svi izvođači glume, pjevaju, plešu, a Alexandar Balanescu i svira violinu uz glazbu Marjana Nećaka, makedonskog skladatelja koji je autor glazbe za šezdesetak dramskih predstava, mjuzikla, opera, baleta, igranih i kratkometražnih filmova, za što je dobio brojna priznanja i nagrade.

Nakon splitske premijere u dvorištu HNK predviđena je i jedna reprizna predstava 31. srpnja na istom mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.