Stepinac i 2. svjetski rat: Pročitajte kako su partizani u vrijeme rata hvalili Stepinca i njegovo zauzimanje za Židove!

Foto: stepinac.zg-nadbiskupija.hr

Pri opisivanju djelovanja zagrebačkog nadbiskupa Stepinca u vrijeme Drugog svjetskog rata važno je obraditi i izvore partizanske strane koji nam donose mnoge zanimljive spoznaje. Izvor koji ovom prilikom donosimo jest radio-izvještaj na radiju „Slobodna Jugoslavija“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radio “Slobodna Jugoslavija” bila je jugoslavenska radio-stanica koja je tijekom Drugog svjetskog rata emitirala vijesti u sustavu radio-stanica Kominterne.

U emisiji od 9. srpnja 1943. govori se upravo o nadbiskupu Stepincu. Radio je prenio dio Stepinčevih propovijedi i popratio ih komentarom. Tekst kaže: „Poslije krvavog obračuna sa Srbima došli su na red naši sugrađani židovske vjere. Tim povodom zagrebački nadbiskup Dr. Alojzije Stepinac održao je nekoliko propovijedi u kojima je osudio barbarstvo ustaških nitkova. Povodom naredbe ustaških vlasti da se svi Židovi, koji žive u braku s katolikom ili katokinjom moraju prijaviti policiji, nadbiskup Stepinac održao je u ožujku ove godine propovijed, o kojoj ustaška propaganda i štampa šuti kao zalivena. Ali narod je o njoj znao, jer je tiskanih nekoliko stotina primjeraka ove propovijedi na pisaćem stroju išlo iz ruku u ruke (…) Stepinac između ostalog veli: „(…) Nitko nije protiv toga (…) da se zločini, koji se mogu dokazati kazne. Ali nikada nije imala svjetska vlast prava razarati sveti brak. Bilo bi pogrešno misliti, da će Katolička crkva odobriti mjere, koje su uperene protiv čovječanskih prava. U tom saznanju osuđujemo rasnu teoriju. (…) “.

Nadalje, tekst emisije donosi izvadak propovijedi u kojemu nadbiskup kaže kako je u današnje vrijeme čovječanska ličnost pala na ništicu. Govori o opadanju mnogih materijalnih vrijednosti, ali kaže kako se „sa padanjem čovječanskog dostojanstva nijedan normalan čovjek ne može pomiriti“ te kako svi narodi imaju pravo na „čovječanski i duhovni život, na vjerski odgoj i na upotrebu materijalnih dobara.“ Autor emisije s velikom pohvalom kaže: „Ovi kratki izvadci iz propovijedi nadbiskupa Stpinca prikivaju ustaške bandite na sramni stup.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz ovog teksta može se mnogo toga zaključiti. Najprije vidimo kako partizanska, komunistička strana u ratu s velikom pohvalom ističe nadbiskupove postupke te ga gotovo slavi kao izrazito pozitivnu ličnost. Osobitim zadovoljstvom ona ističe riječi i postupke kojima nadbiskup prekorava njihove neprijatelje. Ovaj nam tekst pokazuje kako je nadbiskup Stepinac na partizanskoj strani bio dobro poznat kao osoba koja se otvoreno suprotstavljala ustaškoj vlasti te ju javno prekoravala kada god je ona zadirala u ljudsko dostojanstvo.

U kontekstu kasnije komunističke osude nadbiskupa Stepinca, ova radio-emisija je najbolji dokaz da je jedini i pravi motiv za tu osudu bio taj što je Stepinac komunistima, nakon što su došli na vlast, smetao za ostvarenje njihovih ciljeva budući su mu, u vrijeme dok im je njegovo djelovanje odgovaralo, bili izrazito skloni.

Izvor:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Juraj BATELJA: Blaženi Alojzije Stepinac: svjedok Evanđelja i ljubavi: životopis, dokumenti i svjedočanstva- prije, za vrijeme i nakon Drugog svjetskog rata, Zagreb : Postulatura blaženoga Alojzija Stepinca, 2010- . (Zagreb : Denona)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.