Što je ‘balvan-revolucija’, koja je predstavljala uvod u velikosrpsku agresiju?

Foto: snimka zaslona

Uvod u krvavi raspad Jugoslavije nagoviješten je već 80-tih godina, posebno nakon što je 1986. Srpska akademija nauka i umetnosti objavila svoj poznati Memorandum SANU, u kojemu govori o navodnoj velikoj ugroženosti Srba u Jugoslaviji i potrebi djelovanja po tom pitanju. Dolazak Slobodana Miloševića na vlast u SR Srbiji 1987. te početak mitinga na kojima su se otvoreno iskazivale velikosrpske ideje, a od kojih je najznačajniji bio onaj na Kosovu polju 28. lipnja 1989. slijedili su nakon toga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj je uvod u rat označila tzv. “balvan-revolucija” u ljeto 1990. Hrvatski Srbi započinju pobunu protiv novoizabrane hrvatske vlasti blokiranjem cesta, na koje su stavljali balvane i veliko stijenje, u okolici Knina.

Barikade su se na prometnicama pojavile 17. kolovoza 1990. Balvan-revolucijom nanesena je velika ekonomska šteta gospodarstvu Hrvatske zatvaranjem prometnica i prekidom najvažnijeg razdoblja turističke sezone. Zemljopisno područje koje je bilo zahvaćeno pobunom smješteno je u središtu Hrvatske i sadržavalo je u sebi strateške prometnice i infrastrukturu koja je spajala jug Hrvatske sa sjeverom. Zatvaranje tih prometnica dovelo je do mnogih ekonomskih problema jer su zbog nesigurnih cesta sva vozila koja su prometovala između Zagreba i Splita trebala ići zaobilaznim odnosno duljim putem te se time poskupio prijevoz robe i putnika.

Balvan-revoluciju karakterizirale su teroristočke akcije poput ometanja prometa, miniranja pruga, oružanih pljački, rušenja stabala, paljenja lokalnih šuma sl.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bio je to odgovor na prve višestranačke demokratske izbore u Hrvatskoj, na kojoj je pobijedila Hrvatska demokratska zajednica. O budućnosti Jugoslavije tada su postojale dvije dominantne struje. Na jednoj je strani bilo vodstvo SR Hrvatske i SR Slovenije, koje su zagovarale veću federalizaciju države i demokratizaciju društva, dok je vodstvo SR Srbije zagovaralo centralizaciju.

Dana 21. svibnja 1990., uoči balvan-revolucije, na sjednici Srpske demokratske stranke u Kninu lokalni Srbi donose odluku o istupanju općine Knin iz Zajednice općina Dalmacija te stvaraju novu Zajednice općina sjeverne Dalmacije i Like koje obuhvaćaju sljedeće općine: Benkovac, Donji Lapac, Gračac, Knin, Obrovac i tadašnju Titovu Korenicu. Balvan-revolucijom pobunjeni su Srbi pokazali da ne prihvaćaju novoizabranu hrvatsku vlast i da neće odustati od administrativne strukture koju su uspostavili. Tijekom balvan-revolucije, “Zajednica općina Like i Sjeverne Dalmacije” biva proglašena Srpskom autonomnom oblašću (SAO) “Kninska Krajina”.

Stvaranje paradržavnih tvorevina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Srpska agresija na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu uključivala je stvaranje paradržavnih tvorevina na okupiranom teritoriju, koje su trebale postati samo sastavni dijelovi zamišljene „Velike Srbije“. Tako je bilo i sa SAO “Kninskom Krajinom”. Pobunjeni Srbi 21. prosinca 1990. od nje su, zajedno s ostalim okupiranim područjima u Slavoniji i Baranji, stvorili paradržavu “Republiku Srpsku Krajinu”. Od samih početaka se radilo na ujedinjenju Republike Srpske Krajine s područjima pod kontrolom Srba u BiH (“Republika Srpska”, RS) u “Ujedinjenu Republiku Srpsku”.

Balvan-revolucija bila je samo uvod u krvavi osvajački rat. Umjesto smirivanja situacije, uskoro dolazi do još većeg ‘zahuktavanja’ situacije. Ključnu ulogu u tome odigrala je JNA, koja je, najprije indirektno, a potom i otvoreno, stala na stranu pobunjenih hrvatskih Srba. Time je Hrvatska bila suočena s vojnom silom čitave bivše zajedničke države, dok sama u tom trenutku nije imala gotovo nikakvo naoružanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.