Što su pisanice Ukrajincima? Ukrašavaju ih bogatije nego mi, a vežu ih za zanimljive legende

pisanice
Ukrajinske pisanice, Foto: Depositphotos

Drevni običaj iz Ukrajine posebno je značajan ovog Uskrsa, jer je postao simbol nade u mračnim vremenima. Kako i u Hrvatskoj, i u Ukrajini postoji tradicionalan način bojanja jaja za Uskrs. I kod nas je pisanice bojaju voskom, no ukrajinske pisankij tradicionalno su znatno šarenije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za Ukrajince jaja pisanka su bitan dio proslave Uskrsa. Oni su dio ukrajinskih proljetnih festivala još mnogo prije Kristova vremena te običaj datira iz pretkršćanskog doba.

Tada se vjerovalo da jaja sadrže veliku moći, prema piscima umjetnika koji su napisali Eggs Pretkršćanski Ukrajinci vjerovali su da jaja mogu izliječiti neplodnost, zaštititi domove od požara, kontrolirati vrijeme, spriječiti glad i osigurati dobro zdravlje.

Postoji i legenda o zlom stvorenju koje je lancima vezano za liticu kako ne bi uništilo svijet. A snaga lanaca, tj. opstanak svijeta, ovisi o broju pisanica koje Ukrajinci naprave. Manje jaja i lanci popuštaju, piše o ovoj ukrajinskoj legendi i njihovim pisanicama portala Aleteia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S uvođenjem kršćanstva u Ukrajinu 988. godine drevni su običaji utopljeni u kršćansku proslavu Kristova uskrsnuća. Najčešći motiv na pisanicama je trokut koji je predstavljao zrak, vatru i vodu postalo simboli Oca, Sina i Duha Svetoga. Stare nadnaravne moći u ukrašenim jajima postupno su se pripisivale svemogućem Bogu. Nova su se značenja tako skladno stopila sa starim da se i danas u dizajnu može vidjeti mješavina poganske i kršćanske simbolike.

I nakon pokrštavanja se smatralo da šarena uskršnja jaja imaju natprirodne moći. Jedna legenda govori i da obojene ljuske jaja mogu dospjeti u zemlju Blazhenni, gdje su duše djece koja su umrla prije krštenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Druga legenda o smrti govori o tome da ožalošćena obitelj stavi obojeno jaje u tlo iznad groba voljene osobe. Ako se obitelj vrati i pronađe jaje netaknuto, zna da je duša pokojnika u raju.

Ove legende o čarobnim moćima uskršnjih jaja možda su izblijedjele, ali tradicija izrade pisanica je živa i zdrava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.