Suradnja Sveučilišta u Zagrebu i Mostaru: Virtualna mreža za daljinsko učenje jezika

Foto: Suradnik13, commons.wikimedia.org, sum.ba; fotomontaža: Narod.hr

Zajednički projekt Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Mostaru “Studentska virtualna mreža” donosi inovaciju u učenju stranih jezika. Svrha projekta je implementirati studentski program učenja jezika i kulture namijenjen sveučilištarcima koji su izvrsni govornici materinskoga jezika, i to studentima iz drugih zemalja koji uče hrvatski jezik i studentima u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koji uče strane jezike, osobito engleski, španjolski i njemački, javlja Universitas br. 103.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na taj način oni će u kontaktu “na daljinu” s kolegama studentima, uz pomoć informacijsko- komunikacijske tehnologije, usavršavati jezične i komunikacijske vještine i bolje upoznati kulturu zemlje čiji jezik uče. Hrvatski studiji Sveučilišta u Zagrebu su nositelj i koordinator projekta, a projektni partner suodgovoran za provedbu je Sveučilište u Mostaru uz pomoć Sveučilišta Macquarie u Sydneyju.

Projekt će koordinirati dr. Natasha Kathleen Levak, viša stručna savjetnica u Znanstvenom zavodu Hrvatskih studija. “Studentska virtualna mreža” je usklađena sa strateškim ciljevima Hrvatskih studija i potrebama koje proizlaze iz poteškoće u pronalasku izvornih govornika koji bi komunicirali s polaznicima jezičnog tečaja, te nedostatka platforme za komunikaciju između studenata u inozemstvu s izvornim govornicima ciljanog jezika. Osim toga, projekt će pokušati odgovoriti na potrebu bolje povezanosti hrvatske dijaspore s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

Implementiranje novih metoda učenja jezika nudi studentima mogućnost autentičnijeg pristupa učenju. Ova metoda omogućuje studentima aktivnije uključivanje u proces učenja jezika, što može rezultirati i većom motivacijom. Partneri u učenju jezika su važan izvor informacija o kulturi iz koje pojedini jezik dolazi. Prednosti projekta su niski troškovi, jednostavna i provediva implementacija, zbog čega projekt ima visok potencijal održivosti, što je uostalom pokazao sličan projekt u kojem su studenti godinama nastavili komunikaciju i prijateljstvo nakon završetka službenog jezičnog tečaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ciljane skupine su studenti hrvatskoga jezika koji dolaze sa Sveučilišta Macquaire iz Australije i hrvatski uče kao drugi jezik, a većina ih ima hrvatsko podrijetlo. Studenti engleskoga, španjolskoga i njemačkoga jezika smješteni su uglavnom u Zagrebu i Mostaru. Pilot-projekt već se provodi, a prvi ciklus kreće u rujnu 2018.

Segmenti suradnje

Suradnja dvaju sveučilišta će se ostvarivati u sljedećim segmentima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* pokretanje Studentske virtualne mreže
* uključivanje studenata
* izrada baze podataka o studentima koji sudjeluju u programu
* umrežavanje studenata učenjem hrvatskoga, španjolskoga, njemačkoga i engleskoga jezika
* vrednovanje projekta
* diseminacija rezultata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.