Svečano počela pjesnička manifestacija ‘Goranovo proljeće 2016.’

Čitanjem stihova u zagrebačkom VIP clubu u petak navečer svečano je počela ovogodišnja pjesnička manifestacija 53. Goranovo proljeće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na otvaranju su svoje stihove pročitali ovogodišnja dobitnica Goranova vijenca za cjelokupan pjesnički opus Sonji Manojlović i dobitnica nagrade Goran za mlade pjesnike Mateja Jurčević.

Uz hrvatske pjesnike nastupila je i rusofonska pjesnička skupina Orbita iz letonske prijestolnice Rige, a pjesnik Sergej Timofejev recitirao je svoje stihove.

Manifestacija “Goranovo proljeće” nastavlja se u subotu i nedjelju pjesničkim nastupima u splitskom Quasimodo clubu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Goranovo proljeće” održava se ove godine između 18. i 21. ožujka u Zagrebu, Splitu i Lukovdolu, gdje će u ponedjeljak tradicionalno biti dodijeljene i nagrade – Goranov vijenac za cjelokupan pjesnički opus pjesnikinji Sonji Manojlović te Goran za mlade pjesnike Mateji Jurčević.

Sonja Manojlović, rođena je 1948. u Zagrebu. Autorica je niza pjesničkih i jedne prozne knjige te dobitnica domaćih i međunarodnih književnih nagrada. Široko je prevođena i uvršćivana u antologije.

Mateja Jurčević rođena je 1995. u Vinkovcima. Studira komparativnu književnost i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu platforme za razmjenu mlađih europskih pjesnika “Versopolis” pjesničkoj manifestaciji “Goranovo proljeće” pridružit će se i Athena Farrokhzad iz Stokholma, jedna od najčitanijih i najprevođenijih autorica suvremenog skandinavskog pjesništva; poljska pjesnikinja Justyna Bargielska, talijanska autorica i fotografkinja Laura Accerboni, engleski pjesnik i urednik Adam Horovitz, te flamanska pjesnikinja Els Moors.

Od hrvatskih pjesnika nastupit će pjesnici različitih generacija, među kojima je i nekoliko dosadašnjih laureata Goranovog vijenca i mladih goranovaca: Delimir Rešicki, Dorta Jagić, Gordana Benić, Darko Šeparović, Miroslav Kirin i Alen Brlek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.