Sveta Stolica usprotivila se UN-ovom Izvješću o vjerskoj slobodi: ‘Napada samu stvarnost koju je pozvano braniti’

Foto: Getty Images

Sveta Stolica kritizirala je posljednje izvješće UN-a o vjerskim slobodama. Razlažući posebno brojne reference na rodnu ideologiju u dokumentu, Sveta Stolica je taj jezik nazvala svojevrsnom “ideološkom kolonizacijom od strane nekih država i međunarodnih institucija”. Također je poručila da je Izvještaj “napad na vjersku slobodu”.

> Predstavnik Svete Stolice pri UN-u: ‘Izvještaj UN-a napad je na vjersku slobodu, vjeroispovijest i prigovor savjesti’

“Posebno su neprihvatljive i uvredljive brojne reference koje preporučuju da se sloboda vjeroispovijesti ili uvjerenja i prigovor savjesti moraju zatomiti radi promicanja drugih takozvanih ‘ljudskih prava’, koja sigurno ne uživaju konsenzus.” napominje se u izjavi Svete Stolice.

O Izvješću posebnog izvjestitelja o slobodi vjeroispovijesti i vjerovanja raspravljalo se 2. ožujka na 43. sjednici Vijeća za ljudska prava. Delegaciju Svete Stolice predvodio je nadbiskup Ivan Jurkovič, stalni promatrač Svete Stolice pri međunarodnoj organizaciji u Ženevi, piše Catholic News Agency.

Izvještaj zagovara koncept slobode “od” i “unutar” religije radi zaštite takozvanih novih ljudskih prava; dovodi u pitanje postojanje prava na prigovor savjesti i također implicitno potiče doktrinarne promjene u religijama na temelju zahtjeva međunarodnog prava.

Uz to, Izvješće je postalo dostupno tek u posljednjem trenutku, ne ostavljajući državama mogućnost da ga detaljno razmotre prije zasjedanja.

Govoreći na Vijeću za ljudska prava 2. ožujka, nadbiskup Jurkovič naglasio je da je “Izvješće, barem djelomično, napad na slobodu vjere ili uvjerenja, kao i slobodu savjesti”.

Nadbiskup Jurkovič ponovio je da je “Sveta Stolica oduvijek razumjela “rod” i srodne izraze prema uobičajenoj, općeprihvaćenoj upotrebi riječi “rod”, temeljenoj na biološkom identitetu koji je muški i ženski.”

Izaslanstvo Svete Stolice poručilo je kako se “čini se da se izvještaj manje fokusira na zaštitu muškaraca i žena, bilo koje vjere ili osobnog uvjerenja, koji su progonjeni ili diskriminirani (još uvijek previše živopisna stvarnost za milijune ljudi širom svijeta), a više na “guranje” vizije ljudskog društva koje ne dijele svi i ne odražava društvenu, kulturnu i vjersku stvarnost mnogih naroda. ”

Nadbiskup Jurkovič napomenuo je da se posebni izvjestitelj “nije pozivao na napore vjerskih vođa da interveniraju što je prije moguće kako bi zaustavili prolijevanje nevine krvi i okončali ratove”.

Ta je šutnja, primijetila je Sveta Stolica, “ironična”, smatrajući da Izvješće pada “u godini značajne Deklaracije o ljudskom bratstvu za svjetski mir i zajednički život, koju je 4. veljače 2019. izdao Veliki imam Al- Azhar i papa Franjo. “Deklaracija je”, dodao je nadbiskup Jurkovič, “pozvala svjetske čelnike da rade na širenju kulture tolerancije i zajedničkog života u miru”.

Sveta Stolica također se bavila pitanjem ideološke kolonizacije. Citirajući govor pape Franje 2019. diplomatskom zboru, Sveta Stolica je podcrtala postojanje “rastućeg utjecaja unutar međunarodnih organizacija moćnika i interesnih skupina koje nameću svoje vlastite vizije i ideje, izazivajući nove oblike ideološke kolonizacije, često uz zanemarivanje identiteta, dostojanstva i osjetljivosti naroda.”

Nadbiskup Jurkovič dodao je da je “prilično nesretno, ali sve manje iznenađujuće s obzirom na njegovu učestalost, da je UN-ovo izvješće, koje bi trebalo braniti temeljno i univerzalno ljudsko pravo na slobodu vjerovanja ili vjerovanja, kao i pravo na prigovor savjesti, sada napada samu stvarnost koju je pozvano braniti. ”

Sveta Stolica uglavnom je reagirala na okvir Izvještaja, koji se temelji na iskrivljenom tumačenju prava na vjersku slobodu i zagovaranja LGBT prava koja se danas smatraju jednakim ljudskim pravima. Sveta Stolica je napomenula da takozvana “nova ljudska prava” nikada nisu postigla međunarodni konsenzus, kao što je to učinila Povelja o ljudskim pravima prije 70 godina.

“LGBT prava”

Specijalni izvjestitelj naglasio je “da se države sa zakonima koji kriminaliziraju istospolne odnose povremeno pozivaju na vjerska” opravdanja “za njihovo održavanje”, te da “mnoge vlade održavaju zakonske odredbe koje diskriminiraju LGBT + osobe, uključujući zdravstvo, stanovanje, socijalnu zaštitu sigurnost, zaposlenje, brak i roditeljska prava, često na vjerskim osnovama.”

Izvješće je napalo vjerske institucije optužujući ih za “promicanje rodno utemeljenog nasilja i diskriminacije žena, djevojaka i LGBT + osoba; uključujući fizičku, seksualnu i psihološku štetu”.

Izvjestitelj je spomenuo zlouporabu “slobode vjeroispovijesti ili uvjerenja na svim kontinentima u medijima, kroz parnice i političke kampanje za suzbijanje ljudskih prava u ime religije ili vjerovanja”.

Izvještaj je čak napomenuo da su “u tri države vjerske interesne skupine pokušale promijeniti ustav da bi definirale obitelj prema religiozno utemeljenim heteroseksualnim normama. Zainteresirane skupine također navodno zloupotrebljavaju slobodu vjeroispovijesti ili uvjerenja kako bi se usprotivile pravima samoodređenja za osobe drukčijeg roda”.

Otuda i snažna reakcija Svete Stolice. Kao što je nadbiskup Jurkovič napomenuo, nije prvi put da se izvješće UN-a zalaže za LGBT prava.

Izvještaj, na kraju, nije ništa novo pod suncem. No, snažna stajališta Svete Stolice osvijetlila su koliko su ovi stavovi opasni za vjersku slobodu. Za nadati se da će poruka Svete Stolice doći do ušiju odgovornih i javnosti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/catholicnewsagency.com