Sveti Toma Akvinski – Znate li da su ga nazivali i ‘prvak filozofa’?

Toma
Foto: Wikimedia (Publick Domain)

Današnji sveti zaštitnik je Toma Akvinski, jedan od intelektualnih i teoloških divova kršćanstva i svjetske povijesti. Dominikanac, teolog, filozof i crkveni naučitelj. Podrijetlom iz plemićke obitelji, rodio se 1225. u obiteljskom dvorcu Roccasecca nedaleko Aquina (provincija Frosinone, Lazio).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dominikanski red stupio je potajno 1244., protiv volje obitelji (prema legendi su ga zatvorili u dvorac da spriječe zaređenje u prosjački red). Filozofske i teološke studije završio je kod Alberta Velikog u Parizu i Kölnu. Zbog šutljivosti i debljine tamo su ga prozvali „nijemim volom”, ali Albert Veliki na to je rekao: „Taj nijemi vol jednom će tako riknuti da će cijelim svijetom odjeknuti”.

Disciplinirano misaono izražavanje 

Njegova predavanja i pisana djela odlikuju se jasnim i discipliniranim misaonim izražavanjem. Izbjegavanjem dvosmislenosti i nejasne slikovitosti. Takvim jezikom napisao je sva svoja filozofska i teološka djela, počevši od prvih filozofskih spisa do monumentalne „Sume teologije” (3 sveska, pisana 1266-1273). To je jedinstveno, sveobuhvatno djelo, istodobno teorijsko i praktično. Ono ujedinjuje sve ljudske znanosti: ontologiju, filozofiju prirode, antropologiju, etiku, politiku itd. Radi se o univerzalnoj teologiji, usklađenoj sa svim ljudskim znanostima. Tomina filozofija predstavlja svojevrsni kršćanski aristotelizam jer ujedinjuje sve temeljne teze Aristotelove filozofije. Dopunjava je novim sadržajima i ispravlja kad je u raskoraku s kršćanskim naukom o početku svijeta, o neumrlosti ljudske duše i o Božjem utjecaju na zbivanja u ovom svijetu.

Sveti Toma kao mistik

Izuzetnom jasnoćom uvida obradio je golem raspon ukupnoga srednjovjekovnog znanja i stekao naslov „Princeps philosophorum” („prvak filozofa”). I pored svoje velike učenosti ostao je uvijek jednostavan, ponizan i bezazlen redovnik te je postojano odbijao sve ponuđene crkvene časti. Mistik, veliki štovatelj Presvetog Sakramenta, jednom je klečeći pred raspelom doživio susret sa Spasiteljem koji mu se obratio: „Ti si o meni tako lijepo pisao, što želiš kao nagradu?” Toma je odgovorio: „Samo tebe, Gospodine!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Združio je u sebi najveću učenost i najdublju pobožnost. Bio je ne samo velik znanstvenik, već i velik svetac. Preminuo je 7. ožujka 1274. u cistercitskoj opatiji Fossanova.

Prekrasna molitva prije umnog rada koju je molio sv. Toma Akvinski prije nego bi diktirao, pisao ili propovijedao:

„Neizrecivi Stvoritelju, koji si iz riznice svoje mudrosti odredio tri hijerarhije anđela i postavio ih na nebu u čudesnom redu. Koji si predivno rasporedio dijelove svemira. Ti, kažem, koji se zoveš istinsko vrelo svjetla i mudrosti i uzvišeni izvor, udostoj se uputiti zraku svoje jasnosti u tamu moga uma, uklanjajući od mene dvostruki mrak u kojem sam rođen. Mrak i grijeha i neznanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ti, koji jezik nejačadi činiš rječitim, pouči moj jezik i položi na moja usta milost Tvoga blagoslova. Daj mi oštroumnost na shvaćanju, trajnost u pamćenju, vještinu i lakoću u učenju, temeljitost u tumačenju i obilnu milost govora. Pripravi početak, upravljaj napretkom i upotpuni završetak. Ti, koji si pravi Bog i čovjek, koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.