Sveti Tripun u Kotoru proslavljen po 1206. put

Središnja proslava svetog Tripuna, zaštitnika grada Kotora, održana je u nedjelju u tome gradu po 1206. put, uz sudjelovanje velikog broja građana i vjernika iz Boke kotorske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ceremonijom ispred glavnih gradskih vrata, prijavkom i predajom zastave, dočekani su odredi Bokeljske mornarice iz Tivta i Herceg Novog, a potom formirani odred Bokeljske mornarice u pratnji dvije gradske glazbe, kotorske i tivatske, uputio se pred katedralu svetog Tripuna. Viceadmiralu Bokeljske mornarice Iliji Radoviću predan je prijavak, izvršena je smotra mornara, ispaljen počasni plotun, nakon čega je Bokeljska mornarica otplesala tradicionalno kolo svetog Tripuna.

Misu je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić.

“Želim čestitati blagdan svetog Tripuna, zaštinika ove male ali povješću bogate biskupije, koja će vjerujem u toj povjesti pronaći pravu snagu da bi imala i pravu budućnost. Neka ih u tome sveti Tripun zagovara kao i sve nas”, rekao je monsinjor Uzinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U misnom slavlju sudjelovao je i Luigi Pezzuto, apostolski nuncij za Crnu Goru, kao i nekoliko biskupa iz Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Nakon mise, kotorskim je ulicama prošla procesija u kojoj su moći svetog Tripuna nosili mornari Bokeljske mornarice. U procesiji je sudjelovalo mnoštvo vjernika, redovnica, redovnika i brojnih hodočasnika.

Tripundanske svečanosti završavaju u nedelju 15. veljače spuštanjem zastave sveca s katedrale.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.