Svjetski dan nepušenja – u Hrvatskoj 35,4% stanovništva između 15. i 64. godine puši cigarete

pušenje
Foto: Tomasz Sienicki (CC BY-SA 3.0)

U Hrvatskoj 35,4% stanovništva između 15. i 64. godine puši cigarete, dok godišnje od posljedica pušenja umire oko 9 000 tisuća osoba. Prema podacima HZZO-a godišnje se na troškove liječenja posljedica pušenja potroši oko 1,5 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svjetski dan nepušenja obilježava se 31. svibnja na poticaj Svjetske zdravstvena organizacija od 1987. godine. Pušenje jest teška ovisnost. Sindrom ovisnosti definira se kao skup fizioloških, bihevioralnih i kognitivnih fenomena u kojih uporaba neke psiho aktivne tvari ili skupine tvari, za osobu dobiva veću važnost nego drugi obrasci ponašanja koji su prije imali veću vrijednost. Razlikujemo fizičku ovisnost koja se očituje sindromom ustezanja (apstinencijskim sindromom) kod kojeg se nakon prestanka uzimanja tvari zbivaju neugodne tjelesne promjene te psihičku ovisnost koja obuhvaća osjećaj zadovoljstva i želju za ponavljanjem učinka tvari ili izbjegavanjem nezadovoljstva izazvanim njenim ne uzimanjem, piše stampar.hr

U etiologiji ovisnosti o duhanu važnu ulogu imaju tri čimbenika i njihovo uzajamno djelovanje: sociokulturna sredina, psihološka i biološka svojstva pojedinca te dostupnost duhanskih proizvoda na tržištu.

U Hrvatskoj 35,4% stanovništva između 15. i 64. godine puši cigarete, dok godišnje od posljedica pušenja umire oko 9 000 tisuća osoba. Prema podacima HZZO-a godišnje se na troškove liječenja posljedica pušenja potroši oko 1,5 milijardi kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škola nepušenja

U borbi protiv ovisnosti i promoviranju zdravih stilova života važno je istaknuti ulogu i program Škole nepušenja koju provodi Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti Zavoda. Škola nepušenja zasniva se na primjeni psihoterapijsko-edukativnog modela odvikavanja od pušenja u okviru kojega se nastoji pomoći polaznicima da prestanu pušiti. Uspješnost prestanka pušenja ovisi o motivaciji, stupnju ovisnosti o cigaretama, kao i o podršci koju prima tijekom odvikavanja od pušenja pa tako 50% polaznika prestane pušiti tijekom trajanja Škole, a 28%  nastavi apstinirati i nakon šest mjeseci po završetku Škole.

Osobe bilo koje dobi koje već imaju zdravstvenih problema radi pušenja još uvijek mogu imati značajnu korist prestankom pušenja. Zapravo samo čvrsta odluka da se uživa u prednostima nepušenja može pomoći na putu da se postane i ostane nepušač, stoga se Škola nepušenja provodi kontinuirano tijekom cijele godine.

Pripremio: Boris Gracin, dr. med., specijalist psihijatar, uži specijalist iz alkoholizma i drugih ovisnosti, Služba za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.