Transformacija knjižnica kao doprinos razvoju digitalnog društva

Foto: fah

Digitalna transformacija knjižnica tema je stručne konferencije koja je u utorak počela u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, te je tom prigodom istaknut značaj i uloga knjižnica u razvoju digitalnog društva i znanosti, ali i činjenica da čitanje sve manje zaokuplja mlađe generacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Paradoksalno je da je u vrijeme kada su knjiga i podatak više nego ikada dostupni, ne samo u tiskanom obliku, nego i na drugim medijima, čitanje sve manje interesira mlade”, ustvrdila je pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja Ivana Franić na otvorenju dvodnevnog stručnog skupa Knjižnični podaci: interoperabilnost, povezivanje i razmjena, koji će pokušati odgovoriti jesu li knjižnice u Hrvatskoj spremne za zahtjeve digitalne znanosti.

Konferencija posvećena pitanjima sistemskog knjižničarstva u Hrvatskoj održava u sklopu Druge godišnje konferencije korisnika integriranoga knjižničnog sustava NSK te knjižnica iz sustava znanosti i visokoga obrazovanja RH.

Visokoškolske knjižnice prije svih su ušle u digitalno doba, ali je sada od presudne važnosti poticati mlade na čitanje i na korištenje knjižničnih usluga, što je preduvjet za ovladavanje drugim disciplinama, put prema drugim kulturama i put u druge svjetove, istaknuto je na otvorenju skupa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo znanosti i obrazovanja aktivno će sudjelovati u provedbi nedavno donesene strategije čitanja, poručila je pomoćnica ministrice Ivana Franić istaknuvši da je proračun za opremanje školskih knjižnica obveznom lektirom i stručnom literaturom za iduću godinu povećan za milijun kuna. Proračun NSK, kojoj je jedna od temeljnih zadaća izrada skupnih kataloga i nacionalnih baza podataka, povećan je devet milijuna kuna.

Izrada skupnog kataloga integriranog knjižničnog sustava NSB-a, visokoškolskih i znanstvenih knjižnica sastavni dio programa uspostave nacionalnog skupnog kataloga, kojemu je cilj povećanje kakvoće usluga knjižnica i dostupnost podataka svim korisnicima, međusobna povezanost i transparentnost podataka knjižnica.

Skupnog kataloga knjižnica iz sustava znanosti i visokog obrazovanja predstavila je ravnateljica NSK Tatijana Petrić istaknuvši da je testna inačica javno dostupna na adresi http://skupni.nsk.hr, a gradi ga se po modelu objedinjenog pretraživanja, distribuiranih bibliografskih baza te znanstvenih elektroničkih izvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stručni skup održava se uz potporu Ministarstva kulture, u čije ga je ime pozdravila Jelena Glavić Perčin, načelnica sektora za muzejsku i knjižničnu djelatnost, koja je također naglasila potrebu izgradnje informacijske infrastrukture i nacionalnog knjižničnog informacijskog sustava.

Stručni skup tematski je podijeljen u šest tematskih cjelina, a program sadrži dvadeset i četiri stručna izlaganja koja će tematizirati iskorak knjižnica prema digitalnoj transformaciji, razvoj digitalnog društva te koje promjene mogu očekivati autori, znanstvenici i nakladnici u kontekstu primjene Uredbe o zaštiti osobnih podataka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.