U 86. godini preminuo jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza

Bareza
Zagreb, 26.06.2017. - Solisti, zbor, baletni ansambl i orkestar Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u povodu Dana državnosti izveli su na zagrebačkom Trgu kralja Tomislava operu Jakova Gotovca "Ero s onoga svijeta" u sklopu Festivala Zagreb Classic. Na slici Nikša Bareza. Foto Hina Dario GRZELJ/ dag

U 86. godini umro je jedan od najvećih hrvatskih dirigenata Nikša Bareza. Više od pola stoljeća dirigirao je po najvećim europskim opernim kućama i koncertnim dvoranama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Surađivao s klasicima 20. stoljeća

Na putu od svog rodnog Splita do svjetskih pozornica učio je od najboljih Milana Sachsa, Herberta von Karajana, Lovre von Matačića. Sa skladateljima klasicima 20. stoljeća Benjaminom Brittenom, Carlom Orffom, Dmitrijem Šostakovičem produbljivao je studij moderne glazbe, piše HRT.

Nakon opernih kuća Zuricha, Petrograda i Graza, maestro Bareza bio je stalni dirigent hamburške opere i milanske Scale i redoviti gost europskih opernih kuća od Pariza, Beča Praga do Osla i Firenze.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na čelu Simfonijskog orkestra HRT

Na čelu Simfonijskog orkestra Hrvatske radiotelevizije bio je 18 godina.

Posebnu je pozornost posvećivao, suvremenoj glazbi, ali i hrvatskoj glazbenoj baštini i domaćim skladateljima.

Posljednji profesionalni angažman bio mu je na čelu zagrebačke opere, a zadnji je put za dirigentski pult izašao polovicom listopada prošle godine, ravnajući koncertom u povodu 100 godina Muzičke akademije u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.