U Beču predstavljen program 14. Festivala hrvatske glazbe: ‘Izvrsna bilateralna kulturna suradnja’

Foto: zgf.hr

Tradicija predstavljanja hrvatske glazbe u Beču nastavlja se četrnaestim izdanjem Festivala hrvatske glazbe čiji je program predstavljen u ponedjeljak navečer na svečanosti u hrvatskom veleposlanstvu u Beču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“U sklopu Festivala hrvatske glazbe u Beču, koji je postao tradicija predstavljanja hrvatske glazbene baštine i glazbenika u austrijskoj metropoli, održat će se ove godine pet koncerata na kojima su zastupljene različite vrste glazbe od klasične, izvorne tradicijske do jazza”, rekao je producent festivala i savjetnik ravnatelja koncertne dvorane Vatroslav Lisinski u Zagrebu Josip Nalis.

“Festival je izuzetan bilateralni hrvatsko – austrijski kulturni projekt, nastupaju vrsni umjetnici u prestižnim bečkim prostorima, nudi različite žanrove hrvatske glazbene baštine i nastavak je izvrsne bilateralne kulturne suradnje koju Hrvatska ima s Austrijom”, kazala je pomoćnica ministrice kulture Iva Hraste Sočo.

Pročelnica za kulturu grada Zagreba Ana Lederer naglasila je odlične veze prijateljskih gradova Zagreba i Beča i važnost sinergijskog predstavljanja hrvatske kulture u suradnji kulturnih institucija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi koncert u sklopu festivala održat će se u utorak navečer u Musikvereinu. Nastupit će pijanist Aljoša Juranić, na glasoviru. “U Beču sam proveo dvije godine kao student u razmjeni. Veselim se ponovno biti u Beču u ulozi glazbenika i nastupu u Musikvereinu”, rekao je Juranić koji će izvesti djela Schumanna, Chopina i hrvatskog skladatelja Blagoja Berse.

Ansambl Antiphonus pod vodstvom ravnatelja Tomislava Fačinija nastupit će u Wiener Hofmusikkapelle, Zagrebački solisti sa sopranisticom Ivanom Lazar i gitaristom Petrit Ceku u Crkvi sv. Petra a Orkestar ansambla Lado u MDW Fanny Hensel Saal.

Poslije podne uoči njihova nastupa održat će se radionica na kojoj će student bečke Akademije glazbenih i dramskih umjetnosti svirati na različitim instrumentima tradicijsku folklornu glazbu u nazočnosti članova Orkestra ansambla Lado.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival će završiti 29. listopada koncertom Elvis Stanić Group u klubu Porgy&Bess Club, koji ove godine obilježava 25 godišnjicu uspješnog rada.

Poslije prezentacije programa festivala sudionici su imali prigodu razgledati izložbu “Otto Wagner i hrvatska arhitektura” koja je otvorena u petak u hrvatskom veleposlanstvu u Beču.

Izložba prikazuje Wagnerove utjecaje i tragove u Hrvatskoj kao i projekte njegovih hrvatskih studenata.
Hrvatsko veleposlanstvo nalazi se od 2014. u nekadašnjoj Wagnerovoj kući u trećem bečkom okrugu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival organizira koncertna dvorana Vatroslav Lisinski u Zagrebu uz potporu hrvatskog ministarstva kulture, hrvatskog veleposlansva u Beču i gradova Zagreba i Beča.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.