U HAZU simpozij ‘Desetljeće kosti i zglobova’

U palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu, održat će se simpozij desetogodišnjice djelovanja Hrvatskoga nacionalnog odbora “Desetljeća kosti i zglobova”, u utorak, 13. listopada od 11 do 15 sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je prvo desetljeće 21.stoljeća “Desetljećem kostiju i zglobova (The Bone and Joint Decade 2000-2010)”, stoji u priopćenju HAZU.

Hrvatski nacionalni odbor “Desetljeća kostiju i zglobova 2000-2010” osnovan je 5. ožujka 2004. godine, a Inicijativni odbor je bio sastavljen od predstavnika Hrvatskog ortopedskog društva, Hrvatskog društva za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, Hrvatskog reumatološkog društva, Hrvatskog traumatološkog društva, Hrvatskog endokrinološkog društva i Hrvatskog društva za kalcificirana tkiva.

Potporu osnutku pružile su i četiri udruge građana: Hrvatska liga protiv reumatizma, Društvo reumatičara djece i odraslih Zagreb, Hrvatsko društvo za osteoporozu i Hrvatsko društvo za osteogenesis imperfekta. Za koordinatora Desetljeća izabran je akademik Marko Pećina. 25. ožujka 2004. potporu osnutku i radu dao je ministar zdravstva Republike Hrvatske i time je Hrvatska postala 51. zemlja – članica koja podupire “Desetljeće kostiju i zglobova”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Desetljeće kostiju i zglobova nastavlja se i u ovom desetljeću pod sloganom „Keep people moving“, a u našem prijevodu „Potičimo kretanje“. Time su bolesti i stanja sustava za kretanje prepoznata kao važan socijalno medicinski problem, a djelovanjem kroz desetljeće želi se povećati svijest o rastućem “opterećenju” mišićnokoštanih bolesti za društvo, ohrabriti bolesnike da sudjeluju u svom osobnom zdravlju, promovirati ekonomsku prihvatljivost i opravdanost prevencije i liječenja te povećati razumijevanje mišićnokoštanih bolesti kroz istraživanja za poboljšanje prevencije i liječenja, priopćeno je iz HAZU.

Program simpozija nalazi se na službenim stranicama “Desetljeće kostiju i zglobova”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.