U Križevcima svetkovina Sv. Marka Križevčanina

Bjelovarsko križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak predvodio je danas misno slavlje u Križevcima u povodu blagdana svetog Marka Križevčanina, nebeskog zaštitnika Bjelovarsko-križevačke i Varaždinske biskupije, europskih integracija, grada Križevaca i Koprivničko-križevačke županije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup Hutjak na misi održanoj na središnjem križevačkom trgu pred pet tisuća hodočasnika, podsjetio je na značaj svetog Marka Križevčanina i za Katoličku Crkvu i hrvatski narod.

Poželio je da se u skoroj budućnosti izgradi njegovo svetište u Križevcima.

Danas, 7. rujna, slavi se blagdan svetih Košičkih mučenika, Hrvata Marka Križevčanina, Mađara Stjepana Pongraca i Poljaka Melkiora Grodzieckog koje je papa Ivan Pavao II. kanonizirao 2. srpnja 1995. godine u Košicama u Slovačkoj. Oni su stradali mučeničkom smrću 7. rujna 1619. godine zbog vjernosti Isusu Kristu i Katoličkoj Crkvi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U sklopu svetkovine, održan je danas i 14. susret Udruga osoba s invaliditetom te 9. susret Udruga Hrvatski domobran.

Također u sklopu dvotjednog programa Dana svetog Marka Križevčanina, sutra navečer će u župnoj crkvi svete Ane provincijal Hrvatske dominikanske provincije Anto Gavrić održati predavanje na temu „Aktualizacija života i poruka svetog Marka Križevčanina u današnjem hrvatskom društvu“ u organizaciji Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ i križevačkih župa.

Predavanje će biti popraćeno recitalom „Svetom Marku Križevčaninu u čast“, a vjeroučiteljica Renata Vivek Božić održat će radionicu za djecu vrtićkog uzrasta „Putovima hrvatskih svetaca i blaženika.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.