U petak predstavljanje 7. sveska sabranih djela blaženog Ivana Merza

Foto: ivanmerz.hr; fotomontaža: narod.hr

U petak će se u prostorima uz baziliku Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu održati predstavljanje 7. sveska Sabranih djela blaženog Ivana Merza koji sadrži njegovu korespondenciju – pisma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> (FOTO) Bazilika Srca Isusova teško pogođena, a grob i slika bl. Ivana Merza neoštećeni

Prenosimo poziv:

“U petak, 16. prosinca spominjemo se zemaljskog rođendana bl. Ivana Merza koji je rođen toga dana prije 126 godina, 16. prosinca 1896. g. Tom prigodom održat će se predstavljanje 7. sveska Sabranih djela Ivana Merza koji sadrži njegovu korespondenciju – pisma.

Knjigu predstavljaju:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prof. IVICA ĐAKOVIĆ
predsjednik Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika

IVAN MESAREK, mag. phil.

P. BOŽIDAR NAGY, postulator kauze za kanonizaciju Ivana Merza

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tko je bio blaženi Ivan Merz?

Blaženi Ivan Merz rodio se u Banjoj Luci, 16. prosinca 1896. godine. Odgajan je u liberalnoj sredini. Gimnaziju s maturom završava 1914. godine u Banjoj Luci.

Po želji roditelja kroz tri mjeseca pohađa Vojnu akademiju, a potom počinje studij u Beču. Prvi svjetski rat prekida mu studij. Mobiliziran je i poslan na bojište.

Proživljava sve patnje rata na fronti u Italiji od 1916. do 1918. U susretu s trpljenjem doživljava potpuno obraćenje Bogu. Nakon rata, 1919., nastavlja studij književnosti u Beču i potom studira u Parizu na Sorboni i Katoličkom institutu od 1920. do 1922., gdje već provodi svetački život.

“Katolička vjera je moje životno zvanje”

Iz Pariza piše majci: »Katolička vjera je moje životno zvanje«.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završetku studija dolazi u Zagreb 1922. i postaje profesor francuskoga jezika i književnosti na Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji. Doktorirao je 1923. na Zagrebačkom sveučilištu disertacijom pisanom na francuskom jeziku o utjecaju liturgije na francuske pisce.

Razmišljanjem, studijem, a osobito u krvi i plamenu rata, dolazi do spoznaje o istinitosti kršćanske vjere. Potpuno se dariva Kristu načinivši kao laik zavjet vječne čistoće. Sve svoje slobodno vrijeme posvećuje odgoju hrvatske mladeži u katoličkoj organizaciji Hrvatski Orlovski Savez kojoj je dao geslo Žrtva – Euharistija – Apostolat. Kao katolički intelektualac riječju i perom oduševljava mlade i odrasle za Krista i Crkvu. Jedan je od prvaka liturgijskoga pokreta i zauzeto promiče liturgijsku obnovu u Hrvatskoj. Sustavno uvodi u Crkvu u Hrvata Katoličku Akciju Pape Pija XI. Glavna njegova karakteristika kao katoličkog intelektualca jest ljubav i odanost prema Crkvi i Kristovu namjesniku Papi, što je nastojao usaditi kod svih s kojima se susretao. Živi svetačkim životom prožetim štovanjem Euharistije.

Premda mlad i kao laik smatran je “stupom Crkve” u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.