U povodu 70. obljetnice oslobođenja Grada Zagreba i 40. obljetnice proglašenja grada Gradom herojem – otvorena izložba ‘Oslobođenje Zagreba’

U povodu 70. obljetnice oslobođenja Grada Zagreba i 40. obljetnice proglašenja Grada Zagreba Gradom herojem u utorak je u auli Gradske uprave zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorio izložbu pod nazivom “Oslobođenje Zagreba”, koja će biti otvorena do 10. svibnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bandić je istaknuo da se izložba otvara u predvečerje oslobođenja grada Zagreba, 8. svibnja te Dana pobjede nad fašizmom i Dana Europe, 9. svibnja. “Osmog svibnja 1945. u grad Zagreb ušle su jedinice narodnooslobodilačke vojske i grad Zagreb je oslobođen”, istaknuo je Bandić. Dodao je da je od 11 korpusa na prostoru bivše Jugoslavije, pet bilo iz Hrvatske. Rekao je da su glavni temelj antifašističkog karaktera narodnooslobodilačkog rata od 1941. do 1945. dali hrvatski ljudi, građani Hrvatske, jer je Hrvatska svoj antifašizam izrazila kroz tih pet korpusa.

“Osmog svibnja ulaskom jedinica u Zagreb oslobođen je Zagreb, a samo dan poslije oslobođen je prostor cijele bivše države i od tada se obilježava Dan oslobođenja Zagreba, 8. svibanj, a 9. svibnja Dan pobjede i dan Europe”, rekao je Bandić i dodao da je izložba otvorena i u povodu obilježavanja 40. obljetnice proglašenja grada Zagreba herojskim gradom.

“I gradonačelnik koji je 15. godinu na čelu grada koji je slobodarski grad, grad heroj, u kojem je udaren temelj antifašističke borbe je ponosan i sretan. To je slobodarska ideja, to je civilizacijski doseg i jedino nas to može staviti ne samo uz bok pobjednika antifašističke koalicije nego i uz bok svijetle budućnosti. Samo na tim zasadama možemo graditi i u Ustavu utemeljenu slobodnu, demokratsku i neovisnu Hrvatsku”, istaknuo je Bandić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što sve izložba donosi?

Izložba obuhvaća 60 fotografija koje pokazuju ulazak partizanskih jedinica u Zagreb i završne operacije za oslobođenje zemlje, rekla je Rhea Ivanuš iz Hrvatskog povijesnog muzeja napomenuvši da je većina izloženih fotografija iz fundusa Hrvatskog povijesnog muzeja.

“Izložba predstavlja vrlo zanimljive fotografije iz negativa koje su nakon Drugog svjetskog rata većina partizanskih jedinica i boraca, anonimnih fotografa, darovala muzeju te je tako taj bogati fundus sačuvan sve do današnjega dana”, rekla je Ivanuš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je kako izložba prikazuje fotografije od 6. svibnja 1945. kada njemačke, ustaške i četničke postrojbe napuštaju Hrvatsku i odlaze prema Bleiburgu te dolaze partizanske jedinice X. korpusa i II. armije pred Zagreb.

Autori izložbe su ravnateljica Hrvatskog povijesnog muzeja Nataša Mataušić i Mario Šimunković, a organizirana je u suradnji s članovima Udruge antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba.

Predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Zagrebačke županije i Grada Zagreba Petar Raić istaknuo je kako je nakana izložbe da građane koji će doći u Gradsku upravu podsjeti na obljetnicu oslobođenja Grada Zagreba. Istaknuo je da će građani moći pogledati dio materijala snimljenih zadnjih dana Narodnooslobodilačke borbe i ulaska partizana u Zagreb te dodao da ne može zaboraviti Posavski odred, koji je ustvari zagrebački, i čiji su predstavnici ušli i u radio stanicu i javili da je Zagreb oslobođen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Raić je najavio da će se 6. svibnja u Tribinama Grada Zagreba održati tribina “Zagreb u NOB-u”, a 7. svibnja održat će se komemoracije borcima NOB-a i žrtvama fašizma u Spomen području Dotrščina te kod spomenika u Vrbovcu.

U petak, 8. svibnja u Staroj gradskoj vijećnici održat će se svečanost u povodu 70. obljetnice oslobođenja Zagreba i 40. obljetnice proglašenja grada Zagreba Gradom herojem te 70. obljetnice pobjede nad silama nacifašizma.

U subotu, 9. svibnja u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održat će se svečana akademija prigodom obilježavanja 70. obljetnice pobjede nad fašizmom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.