U zagrebačkom ZOO-u u nedjelju će se obilježiti Svjetski dan divljih vrsta

Foto: fah

U Zoološkom vrtu grada Zagreba u nedjelju, 3. ožujka, obilježit će se Svjetski dan divljih vrsta, koji se ove godine obilježava pod sloganom “Život pod vodom: za ljude i planet”, a tradicionalno bogat edukativni program pripremilo je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, priopćio je u petak zagrebački ZOO.

Djeca će se od 10,30 do 17 sati moći uključiti u igru “Potraga za morskim blagom”, doznati zanimljivosti o zaštićenim morskim životinjama te razgledati izloške morskog psa, koralja i morskih kornjača.

U malom laboratoriju Hrvatskih voda posjetitelji će, među ostalim, moći vodu promatrati kroz mikroskop te saznati sve o njezinoj kvaliteti u našim rijekama i moru.

U Edukativnom centru ZOO-a održat će se likovna radionica na kojoj će najmlađi izrađivati peraje i maske, a oni nešto stariji razvrstavat će otpad kroz igru virtualne stvarnosti.

O važnosti vode za biljni i životinjski svijet, utjecaju čovjeka na potrošnju i zagađenje vode te važnosti njezina očuvanja bit će govora u predstavi “Voda je život”, koja će početi u 11,30 sati, najavio je u priopćenju ZOO.

Ujedinjeni narodi su u prosincu 2013. godine proglasili 3. ožujka Svjetskim danom divljih vrsta. Od tada se taj dan obilježava svake godine u cijelom svijetu s ciljem edukacije javnosti o sveukupnoj raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji, te podizanja svijesti o potrebi i važnosti njihova očuvanja, kao i sve raširenijem problemu ilegalne trgovine divljim vrstama.

Jednu od najvećih prijetnji opstanku biljnih i životinjskih vrsta danas predstavlja njihovo nekontrolirano i prekomjerno iskorištavanje i uzimanje iz prirode za potrebe međunarodne trgovine, bilo da se radi o živim primjercima koji završavaju kao kućni ljubimci ili ukrasno bilje, ili o proizvodima izrađenim od dijelova i derivata tih vrsta, primjerice različiti proizvodi ili namještaj izrađeni od tropskog drva, prehrambeni, kozmetički i farmaceutski proizvodi, nakit, modni dodaci, odjeća i obuća itd.

Ove godine je Svjetski dan divljih vrsta posvećen zaštiti i očuvanju svjetskih mora i oceana te njihovih ekosustava.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina