U Zaprešiću promocija knjige posvećene biskupu Careviću, žrtvi partizanskog zločina: ‘Veliki petak 1945.’

Foto: Dubrovačka biskupija

U četvrtak, 27. rujna 2018. u 19.30 u crkvi Marije Kraljice Apostola u Zaprešiću održat će se predstavljanje knjige autora Mirka Ivanjeka „Veliki petak 1945. Biskup Josip Maria Carević“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govornici: prof. dr. Mijo Korade
književnik i teolog Anton Šuljić
prof. Anka Ivanjek
prof. Mirko Ivanjek, autor

10. svibnja 1945. Josip Marija Carević – tko je jedini biskup ubijen i masakriran od partizana?

Matica hrvatska Zaprešić srdačno poziva sve zainteresirane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Biskup Josip Maria Carević rođen je 1883. u Metkoviću, školovao se u Splitu i Rimu, a 1929. imenovan je dubrovačkim biskupom.

Kao dubrovački biskup dao je 1935. podići veliki kameni križ na Srđu, povodom 1900. jubileja Kristove smrti, zbog čega se posebno zamjerio tadašnjem diktatorskom velikosrpskom režimu. Isti je taj križ ciljano uništen u Domovinskom ratu, tijekom srpsko-crnogorske agresije na Dubrovnik 1991. Nakon nekoliko dana branitelji su od nekoliko dasaka napravili drveni križ, kao znak da su još uvijek na Srđu. Novi križ podignut je nakon rata 1997., a ostatke srušenog križa blagoslovio je 2003. godine na misi u Gružu papa Ivan Pavao II. nakon čega su ugrađeni u nove crkve i oltare u dubrovačkoj biskupiji.

Misa za dubrovačkog biskupa Carevića uz 70. obljetnicu mučeničke smrti

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Godine 1940. biskup Carević je umirovljen u Hrvatskom zagorju te se stavio na raspolaganje nadbiskupu Alojziju Stepincu za pomoć u pastoralnim potrebama. Nakon Drugog svjetskog rata, po dolasku partizana na vlast 1945.okrutno je mučen i ubijen u Velikom Trgovišću, te mu do danas nije poznato mjesto ukopa.

‘Veliki petak 1945. Biskup Josip Maria Carević: Život za narod – smrt u ime naroda’ – predstavljanje knjige u petak u Zagrebu

Josip Marija Carević jedini je hrvatski biskup koji je otvoreno smaknut odmah po dolasku partizana na vlast.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.