Udruga Macelj 1945. predstavlja monografiju o povijesnom zločinu prikrivenom od javnosti

U spomen žrtvama povodom 71. obljetnice komunističkih zločina Udruga Macelj 1945. predstavlja monografiju o povijesnom zločinu prikrivenom od javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Zaprešiću u dvorani Gradske vijećnice Zaprešić, Trg žrtava fašizma 1 danas u 18:30 monografiju će predstaviti: Ivan Vukelić, predsjednik Udruge Hrvatski domobran Zaprešić, prof. dr. Andrija Hebrang, član Udruge Macelj 1945., prim. dr. Stjepan Bačić, predsjednik Udruge Macelj 1945. i dipl. ing. Damir Borovčak, urednik monografije.

Organizator je Udruga Hrvatski domobran Zaprešić.

Monografija “Macelj 1945.” u kojoj je riječju, slikom i dokumentima zabilježena istina o komunističkim ubojstvima po završetku II. svjetskog rata predstavljena je i u Hercegovini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavljanje je počelo u Širokom Brijegu budući da su među 21 svećenikom, ekshumiranim iz jedne od jama, masovnih stratišta u tom mjestu i tri franjevca iz Širokog Brijega: fra Metod Puljić, fra Darinko Mikulić i fra Julijan Petrović. Ubijeni su u noći s 4. na 5. lipnja 1945.

Pretpostavlja se da je uz svećenike u Macelju ubijeno i mnogo civila iz Hercegovine. Naime, u maceljskim šumama stradalo je prema izjavama svjedoka oko 13 tisuća osoba. Više od 130 jama još uvijek nije istraženo. Komisija za istraživanje žrtava II. svjetskog rata i poraća, utemeljena pri Hrvatskom saboru, otvorila je godine 1992. u maceljskoj šumi 23 jame iz kojih su ekshumirane 1163 žrtve zločina Titovih partizana i komunističkog režima u Republici Hrvatskoj.

Više pročitajte ovdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.