Umirovljen bivši prebendar Mijo Gabrić: Nije mu povjereno vršenje niti jedne crkvene službe

Foto: snimka zaslona

Potaknut upitom od strane medija u vezi članova Zbora prebendara Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije uputio je priopćenje koje prenosimo u cijelosti:

“Na nadbiskupijskoj razini Upravno kazneni postupak glede članova Zbora prebendara vođen je i završen donošenjem Izvansudske odluke. Kongregacija za kler 14. rujna 2018. godine potvrdila je u cijelosti nadbiskupijsku Izvansudsku odluku kao i sve izrečene odluke i kaznene mjere bivšim članovima Zbora prebendara.

>Boris Beck: Slučaj Todorića s Kaptola – a da su mu makinacije uspjele?

>Kardinal Bozanić smijenio Miju Gabrića, glavnog financijaša Kaptola, zbog makinacija sa crkvenom imovinom

Po završetku Upravno kaznenog postupka na nadbiskupijskoj razini, bivši prebendar i dekan Zbora prebendara preč. Mijo Gabrić umirovljen je i nije mu povjereno vršenje niti jedne crkvene službe te ima obavezu obdržavanja nametnutih kaznenih mjera. Drugi bivši članovi Zbora prebendara prihvatili su odluke i mjere donesene u odnosu na njih u Izvansudskoj odluci.

Protiv Odluke Kongregacije za kler preč. Ilija Žugaj podnio je utok Vrhovnom sudu Apostolske signature. Taj postupak pri Vrhovnom sudu Apostolske signature sada je u tijeku.

Za daljnje poslanje i crkveno djelovanje Zbora prebendara izrađen je novi Statut Zbora prebendara koji je predan Kongregaciji za kler na potvrdu. Nakon potvrde novog Statuta pristupit će se imenovanju novih članova Zbora prebendara.

Po završetku cjelovitog slučaja vezanog uz Zbor prebendara ovaj Tiskovni ured izdat će šire priopćenje za medije, kao što smo to prethodno najavili”, navodi se u priopćenju.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr