Umro nobelovac Manfred Eigen dopisni član HAZU i podupiratelj ‘Apela za mir u Hrvatskoj’

Foto: Snimka zaslona (Fotomontaža: Narod.hr)

Njemački kemičar dr. sc. Manfred Eigen, dobitnik Nobelove nagrade za kemiju 1967. i dopisni član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) umro je u 92. godini, izvijestio je u petak Ured za odnose s javnošću i medije HAZU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manfred Eigen rođen je u Bochumu 9. svibnja 1927. a umro je u u srijedu, 6. veljače ove godine.

Studij fizike i kemije završio je u Göttingenu gdje je 1951. i doktorirao. Od 1953. radio je u Institutu za fizikalnu kemiju “Max Planck” u Göttingenu gdje je bio i ravnatelj od 1964., a 1971. potaknuo je osnutak Instituta za biofizikalnu kemiju “Max Planck” kojemu je bio na čelu do 1995.

Eigen je istraživao regulacijske mehanizme enzimskih reakcija i uveo relaksacijske tehnike za istraživanje izrazito brzih kemijskih reakcija (trajanja oko milisekunde) izazvanih vrlo kratkim energetskim udarima. Za to je postignuće 1967. dobio Nobelovu nagradu za kemiju, zajedno s britanskim kemičarima Ronaldom Georgeom Wreyfordom Norrishom i Georgeom Porterom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kasnije se bavio evolucijom bioloških makromolekula te uspostavio novo područje biotehnologije – evolucijsku biotehnologiju.

U Institutu “Max Planck” u Göttingenu kod Manfreda Eigena usavršavala se i hrvatska kemičarka i biofizičarka s Instituta Ruđera Boškovića (IRB) u Zagrebu prof. dr. sc. Greta Pifat-Mrzljak (1939. – 2009.) koja je uz Eigenovu pomoć 1991. organizirala Apel za mir u Hrvatskoj koji su potpisala 124 dobitnika Nobelove nagrade, među kojima i hrvatski nobelovac Vladimir Prelog, dvostruki nobelovac Linus Pauling, bivši njemački kancelar Willy Brandt, južnoafrički nadbiskup Desmond Tutu, tibetanski vjerski poglavar Dalaj Lama i brojni drugi.

Upravo je dr. Greta Pifat-Mrzljak svojedobno u jednom intervjuu u kojemu su hrvatski znanstvenici govorili o knjigama koje su na njih najviše utjecale spomenula knjigu nobelovca Manfreda Eigena “Das Spiel” (Igra) koja obrađuje teme našega vremena u refleksiji prirodoslovlja preko prirodnih zakona i evolucije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manfred Eigen izabran je 1992. za dopisnoga člana HAZU u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti.

Trenutačno su još trojica nobelovaca dopisni članovi ove vodeće hrvatske znanstvene i kulturne ustanove – kemičari Jean-Marie Lehn i Robert Huber te fizičar Carlo Rubbia.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.