Upoznajte Milana pl. Šufflaya: Nova knjiga i predavanje u subotu na Kaptolu

Foto: Ognjiste

Izdavačka kuća Ognjište povodom 90. godišnjice ubojstva Milana pl. Šufflaya predstavlja njegov slojeviti povijesni roman Kostadin Balšić, čije slojeve čine povijest i fikcija, ali i romantičarska poetika, zatim heraldika, povijesni zapisi i dokumenti, elementi svakodnevnoga života, filološki i jezični komentari, politička, sociološka, antropološka i filozofska razmatranja; roman je bogata riznica i izvor znanja o albanskom prostoru krajem 14. stoljeća te o samim Balšićima, posebno Konstantinu Balšiću.

“U strogom centru Zagreba 18. veljače 1931. policijski agenti Ljubomir Belošević i Branko Zweger napali su hrvatskog znanstvenika i domoljuba Milana Šufflaya ispred kućnog praga i razbili mu glavu čekićem. Umro je dan kasnije od zadobivenih ozljeda. To ubojstvo je, zbog znanstvene reputacije Milana Šufflaya, izazvalo velike proteste u svijetu pa su, između ostalog, Albert Einstein i Heinrich Mann preko Međunarodne lige za prava čovjeka pozvali svjetsku javnost na prosvjed zbog ovog zločina.

Komunistički jugoslavenski režim, kao sljedbenik prve kraljeve Jugoslavije koja je ubila velikog znanstvenika, u potpunosti je izbacio njegovo ime iz knjiga i sveučilišta. Nažalost, ni uspostavom hrvatske samostalnosti Šufflay nije dobio mjesto koje je erudicijom, širinom i bogatom ostavštinom zaslužio, prenosi Frendica.hr.

Albanski narod mu je zahvalio posthumnom dodjelom najvišeg albanskog odličja “Naim Frasheri d’or”, 2002., kada je u Albaniji o njemu održan i veliki znanstveni skup, “Shuflaj dhe Shqiptarët“.” Roman potražite u izdavačkoj kući Ognjište.

Prvi javni nastup Kraljevske Akademije kao javne ustanove, bit će u subotu 20.02.2021. u 11 sati na TRIBINI GRADA ZAGREBA, Kaptol 27, s temom: KRALJEVSKA AKADEMIJA ZAGREB: MILAN pl. ŠUFFLAY U SVOM I NAŠEM VREMENU. Istovremeno će biti moguće pratiti izravan prijenos putem YouTubea. Otkrijte zatajenu istinu i upoznajte ovog velikog hrvatskog znanstvenika svjetskog glasa.

Više o Milanu pl. Šufflayu pročitajte na narod.hr ovdje i na stranicama MVEP ovdje

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr