Upoznajte najveću katoličku crkvu u Sjevernoj Americi u kojoj Hrvati imaju dvije kapele

kapele
iStock

Nacionalna bazilika u Washingtonu najveća je katolička crkva u Sjevernoj Americi. Ovih blagdana krasilo ju je više od 800 božićnih zvijezda i više od 80 jelki, a na sam Božić baziliku pohodilo ju je 10.000 vjernika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Mi smo najvažnije marijansko svetište u SAD-u. I zato nam dolaze posjetitelji iz cijele Amerike, jer ovo je njihov dom, gdje među 80 kapela koje časte Gospu mogu pronaći svoju Madonu, poput Majke Bistričke ili Majke Mira, naših hrvatskih kapela”, rekao je Walter Rossi, rektor bazilike Nacionalnog svetišta Bezgrešnog začeća za HTV.

U susjedstvu bazilike odrastao je fra Maurus Dolčić. Dječak iz Washingtona svećenikom je postao u Hrvatskoj. Dobro poznaje povijest crkve.

”Zgrada što je vidite iza mene je posvećena 1959. godine, međutim ta zgrada je iznutra bila skoro prazna, osim oltara, zidovi su bili bez mramora. Onda su razni narodi u Americi i iseljeničke zajednice počeli donirati kapelice i oltare”, istaknuo je fra Maurus Dolčić, voditelj Hrvatske katoličke misije u Washingtonu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska katolička zajednica i naši iseljenici davnih su godina prikupili donirali novac za dvije kapele.

”Pokojni kardinal Kuharić je došao 1970. i posvetio ove dvije kapelice. Jedna je Majka Božja Bistrička, a druga je Kraljica mira”, dodao je fra Dolčić.

iStock

Kraljica mira Gospa je koja ove zime ima posebnu važnost u bazilici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Ovdje u nacionalnom svetištu imamo hrvatsku kapelu Kraljice mira. A svi znamo da naš svijet nije u miru, nego u velikom nemiru, posebno u Ukrajini. Zato trebamo moliti za naše prijatelje u Ukrajini, za sve one koji su u nevolji diljem svijeta, da ovaj Božić donese mir svim ljudima”, izjavio je mons Rossi.

Fra Maurus podsjeća: trag u bazilici ostavio je i najveći hrvatski kipar. Na ulazu u crkvu Meštrovićev je kip Majke Božje s anđelima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.