Uzajamno božićno čestitanje sisačkog biskupa Vlade Košića i svećenika, redovnika i redovnica

Foto: Sisačka biskupija

Uzajamno Božićno čestitanje sisačkog biskupa Vlade Košića i svećenika, redovnika i redovnica održano je u četvrtak 22. prosinca u Dvorani Juran i Sofija sisačkog Velikog Kaptola.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na početku, u ime svećenika okupljenima se obratio generalni vikar Biskupije mons. Josip Ćorić. „U božićnom Djetetu prepoznajemo Onoga koji nas spašava iz naše bijede, Spasitelja. On puni ponore svjetlom i tamu raspršuje. U našem razdrtom tijelu žele stanovati Božja sila i mudrost, a On želi biti sustanar s nama u našim stanovima. Božić, to je kada ne tražimo sebe nego druge, kada ne tražimo za sebe ljubav, ispunjenje i radost, nego za druge. Božić je milosno vrijeme darivanja. Što darovati ovoga Božića? Neprijatelju oproštenje, djetetu dobar primjer, sebi poštovanje, svim ljudima ljubav. Tako naš Bog, koji je „Bog s nama“, postaje i Bog po nama. Djeluje po našoj poslušnosti i zauzetosti za njegovu stvar, djeluje po svećenicima koji ga i dalje utjelovljuju u svetim sakramentima, djeluje po Crkvi koja njegovu istinu nezaustavljivo naviješta svijetu, djeluje po Bibliji koja je njegova Objava i koja nas neprestano nadahnjuje po dobroti čovjeka koji svjedoči Kristovu ljubav i djeluje po nadahnućima u molitvi koju danas ne treba zanemariti“, rekao je mons. Ćorić osvrnuvši se u nastavku na brojne događaje u biskupiji.

U ime redovnica okupljenima se obratila s. Martina Dragičević, predstojnica samostana Školskih sestri franjevki u Kloštar Ivaniću. „Budući da kao pojedinci i kao društvo živimo u vremenu velikih lutanja, frustracija i iznevjerenih očekivanja, nesigurnosti i zatvaranja, ispraznosti, praznog potrošenog vremena i utrnulih nada, potrebna nam je radikalna obnova i nada u novi početak. Valjalo bi stoga, osobito ovoga Božića, stalno sebi šaputati u uho, da je jedna od glavnih poruka Božića potreba za novim početkom, potreba promjene čovjeka, potreba revolucije odozdo, od čovjeka, koja ne uklanja i ne mrzi drugoga, nego koja ga voli i koja se rađa za njega. Poruka je Božića univerzalna, jer su ljudi, svi ljudi, Božji miljenici“, poručila je s. Martina.

Obraćajući se okupljenima, biskup Košić zahvalio je svima na suradnji i svemu dobrom učinjenom u protekloj građanskoj godini podsjetivši kako je biskupija ove godine bogatija za tri svećenika i dva đakona, ali i kako su put vječnosti otišli vlč. Stjepan Vuksan, vlč. Franjo Vrbanić i vlč. Alojzije Petranović. Biskup je istaknuo i kako je u ovoj Godini djece u Biskupiji svakako najvažniji događaj otvorenje i početak rada dječjeg vrtića Svete Marije Magdalene u Selima. „Uz sve što gradimo u Biskupiji moramo znati da smo upravo mi ljudi, vjernici, svećenici, redovnice, najvažniji. Mi koji svjedočimo vjeru u Isusovo rođenje i njegov spasenski dolazak, mi koji navješćujemo ovog Božića radost. Neka ta radost – Krist bude u našim srcima čvrsta i što dublje usađena“, rekao je biskup poželjevši okupljenima blagoslovljen Božić i sretnu novu 2017. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije samog čestitanja svećenici su se okupili u katedrali gdje su sudjelovali na pokorničkom bogoslužju koje je predvodio vicekancelar mr. Janko Lulić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.