Uzašašće Gospodinovo – Što se dogodilo 40 dana nakon Uskrsa?

Gospodinovo
Foto: Gebhard Fugel (Public Domain)

Točno četrdeset dana nakon Uskrsa Crkva slavi blagdan Uzašašća Gospodinova ili Spasovo. Četrdeset dana nakon svog Uskrsa, Krist se sa svojim opipljivo ljudskim ranama ukazivao svojim učenicima, a potom je u svoj slavi uzašao svom Ocu na nebesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(Dj 1,1-11; Ef 1,17-23; Mt 28,16-20)

U Vjerovanju stoji da je Isus uskrsnuo, uzašao na nebo, da će doći u slavi suditi žive i mrtve… Upravo to je zaključak s prizora Gospodinova uzašašća na nebo. Život Isusov ne završava na zemlji, nego na nebu.

Na kraju puta je Slava Očeva. Onaj koji nam priopći da je Put, Istina i Život pokazuje kamo vodi Put, da je doista Put spasenja i da sve završava u Životu. Kad je ulazio u naš svijet, motivirao je svoj pohod riječima: „Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju.“ Izobilje života je Život vječni. Obećanje se ispunilo, ne samo na Isusovu životnom putu, nego je to sudbina i svih ljudskih života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Životna punina 

Ljudi su oduvijek pokušavali vlastitim se silama domoći životne punine, živjeti sretno i bez kraja. Nikomu to nije pošlo za rukom, zato što je to u našem svijetu nemoguće, moguće je jedino u Božjem životu. Ispunjenje svih čovjekovih želja moguće je jedino u zajedništvu s Bogom. Isus je zato sišao na zemlju da nas pouči i povede samo njemu znanim putem k Bogu. „Dana mi je sva vlast na nebu i na zemlji” kaže učenicima nakon što je zgotovio djelo spasenja na zemlji. Onoga koji je Ocu bio sinovski poslušan do smrti na križu, Bog je uzvisio davši mu ime nad svakim imenom da se na to „ime prigne svako koljeno zemnika i podzemnika i da svaki čovjek prizna da je Isus Krist jedini spasitelj“.

Nama kršćanima koji slijedimo Krista to Isusu darovano Gospodstvo poručuje da smo na pravom putu, da je cilj, koliko god nam se nekad činio dalekim, ipak dostižan, da se svi napori isplate, da ništa nije uzaludno. Naslućujemo što je Bog pripravio onima koji ga ljube. Doživio je to sv. Stjepan, Isusov svjedok i prvomučenik kad je motrio otvoreno nebo i Sina Čovječjega gdje sjedi s desne Bogu. To je istina objavljena svijetu po Isusovu životu. Ona mora doći do svih ljudi, da je upoznaju i da se po njoj spase. Upravo stoga Isus šalje svoje učenike: „Idite po svem svijetu i sve narode učinite mojim učenicima krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga.”

Isus je uzašao 

Isus je uzašao, nije više vidljiv, a to vjerniku teško pada. Teško je slijediti nevidljivo. Isus je svojima ostavio ljubav kao oporuku, ali teško je ljubiti ono što ne vidiš, ne čuješ, ne možeš dotaknuti, ma kako to uzvišeno bilo. Isus je uzašašćem apostolima postao nevidljiv, ali ne i odsutan. Može li nevidljivi biti prisutan? Može. Kolikima je Isus za zemaljskog života bio neprihvatljiv, nisu vidjeli u njemu ono što je on uistinu bio i osudili su ga jer je tvrdio da je ono što jest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sv. Pavlu je mistični Isus bio bliži nego apostolima zemaljski. Oni su bolje poznavali povijesnog Isusa, a on mističnoga. Svima nama je bliži mistični Isus, jer zemaljskoga ne poznajemo. Sv. Toma Akvinski, genij teološke misli, proučio je Isusa kao malo tko drugi u povijesti, ali kad je upoznao mističnog Isusa, hodao je hodnicima samostana i ponavljao da je sve što je pisao „pljeva“ u usporedbi sa samo jednim viđenjem.

Isus sam pozivao je da se učimo gledati onkraj razumnoga, materijalnoga i prepoznavati stvarnosti očima vjere ili kad gledamo srcem.

Tako je Isus prisutan, bez obzira što izgleda da je odsutan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crkva je „gdje su dvojica ili trojica sabrana u moje ime, ja sam među njima”. Euharistijska Isusova prisutnost u kruhu i vinu. Duh Sveti – doista, On je na razne načine prisutan među nama u sve dana do svršetka svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.