Važnost majke u obitelji: Kakva je bila blažena Marija Azelija Guerin Martin, majka sv. Male Terezije?

Foto: javno vlasništvo

Sveta Terezija iz Lisieuxa, poznatija kao Sveta Terezija od Djeteta Isusa ili Sveta Mala Terezija bila je redovnica karmelićanka, te je ujedno najmlađa osoba proglašena crkvenom naučiteljicom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Terezija se rodila kao deveto dijete bračnoga para Luja-Josipa-Stanislava Martina i Marije-Azelije Guérin Martin, 2. siječnja 1873. Njezini roditelji bili su pobožni. U mladosti su oboje razmišljali da postanu svećenik i redovnica, no nisu uspjeli.

Dana 26. svibnja 2008. godine njihovi ovozemni posmrtni ostatci ekshumirani su i pohranjeni su u jedan novi relikvijar izrađen u Veroni koji je sada postavljen u kripti bazilike. Godine 1994. papa Ivan Pavao II. proglasio ih je časnim slugama Božjim, a 2008., odlukom pape Benedikta XVI., proglašeni su blaženima u Lisieuxu.

Sveta Terezija imala je, dakle, divne roditelje, ali toplinu majčine ljubavi nije dugo uživala jer joj je majka umrla već 1877., kada djevojčica Terezija nije još imala ni 4 godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi kršćanski odgoj Terezija je primila od majke, no otac je u tome imao također aktivnu ulogu.

Donosimo neke podatke koje govore o ovoj uzornoj ženi.

Neuspio odlazak u samostan, vjenčanje za Luja Martina

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Marija Azelija Guerin rođena je u Gandelainu u Francuskoj, kao drugo dijete Isidora Guerina i Louise-Jeanne Macé. Imala je stariju sestru, koja je postala redovnica Družbe pohođenja, i mlađeg brata, koji je postao farmaceut.

Tekst u cijelosti pročitajte na Frendica.online

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.