(VIDEO) 12. veljače 1929. Zagreb – čudovišna zima donijela najveći snijeg u povijesti!

Foto: Snimka zaslona

Zbog zime vukovi su spustili prema gradu, a usred Ilice je ustrijeljen pravi vuk.  Temperature u gradu pale su i do -28 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gospiću je zabilježena najniža temperatura ikada zabilježena u Hrvatskoj od –36 °C, dok je u Čakovcu bilo tih dana -35 °C. Snijeg je pao čak i na Krku, a zaledilo se i more u Kvarnerskom zaljevu. Ta najhladnija „zima stoljeća“ bila je uzrok da je na Sredozemlju u gradu Solunu zabilježeno čak -33 °C, a na Siciliji -26 °C.

 

Na današnji dan 12. veljače 1929. Zagreb je dobio najdeblji snježni pokrivač od kada postoje službena mjerenja. Tijekom samo jedne noći napadao je u visini od punih 100 centimetara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Gospiću je istog dana zabilježena najniža temperatura do sada zabilježena u Hrvatskoj od –36 °C, dok je u Čakovcu bilo tih dana -35 °C. Snijeg je pao čak i na otoku Krku, a zaledilo se i more u Kvarnerskom zaljevu. Ta najhladnija „zima stoljeća“ bila je uzrok da je na Sredozemlju u gradu Solunu zabilježeno čak -33 °C, a na Siciliji -26 °C.

Te zime snijeg je padao i u Splitu, a u Dubrovniku ga je bilo čak 20 centimetara!

Prvi vlak iz Zagreba za Dalmaciju je zbog zime krenuo te godine tek 20. ožujka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je napomenuti da je Island većeg dijela zime imao natprosječno toplo vrijeme, a proljetni radovi su počeli već u veljači, kao i u dijelu Skandinavije. Ovako neobično oštra i dugotrajna zima na našem području može se objasniti pomicanjem polarne fronte znatno dublje na jug Europe nego je to uobičajeno što je omogućilo prodiranje ekstremno hladnog zraka sve do Afrike.

 

Strašna zagrebačka zima 1929. i originalne stare fotografije

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.