(VIDEO) 17. kolovoza 1990. Knin – kako je balvan revolucijom počeo fašistički ustanak s elementima genocida?

Foto: Snimka zaslona

Na današnji dan 17. kolovoza 1990. u okolici Knina počela je otvorena oružana pobuna Srba poznata pod imenom Balvan revolucija. Time je, u stvarnosti, počeo sustavni i planirani (od Beograda i JNA) teror Srba na cestama, maltretiranje i progoni ljudi, uhićenja, a ubrzo i prva ubijanja golorukog hrvatskog naroda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Dr. sc. Vlatka Vukelić: ‘Proslava obljetnice u Srbu ravna je proslavi “balvan revolucije”‘

Sve je to bio uvod u opći fašistički ustanak kojemu je cilj bio stvoriti etnički čistu državu Srbiju na teritoriju Hrvatske. Tako da današnje riječi profašističkog predsjednika Srbije Vučića o nacizmu i fašizmu u Hrvatskoj zvuče smiješno, jer su još živi ljudi koji se svega sjećaju, i za razliku od 1945. godine smiju i reći što se događalo.

Tog dana prvi puta su se na cestama u dalmatinskom zaleđu pojavile barikade uz prisutnost naoružanih osoba, bilo s kokardama, bilo s petokrakama na glavi. Ponovno djeca četnika i partizana na istom zadatku, ponovno se preko ideologija počinje stvarati Velika Srbija. A oružje dijeli nasljednica partizanske vojske – JNA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promet u Hrvatskoj tih dana,od juga prema sjeveru bio je prekinut na mnogim mjestima, a Hrvati prestrašeni uviđaju da Srbi svom oružjem i ratom žele odcijepiti veliki dio Hrvatske i pripojiti Srbiji, pod krinkom ostanka u Jugoslaviji.

Bio je to uvod u Domovinski rat i otvorene agresije na Hrvatsku.

Što je Balvan revolucija?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Balvan revolucija je naziv za početnu fazu, a ponekad i za cijelu oružanu pobunu dijela Srba u Hrvatskoj, potaknutu iz Srbije i pod vodstvom JNA. Bez strašne oružane sile JNA, čak i goloruki Hrvati bi bez problema riješili tu četničku bandu na cestama diljem Hrvatske.

Ali JNA je bila ta koja je u stvarnosti organizirala paravojne jednice Srba, podijelila oružje civilima po nacionalnom ključu (isključivo Srbima da napadnu Hrvate) i svim sredstvima pomagala njihov teror nad Hrvatima, sve dok u ljeto 1991. sama JNA nije izvršila opći napad na Hrvatsku.

Naziv Balvan revolucija je dobila po tome što su je karakterizirale cestovne barikade, napravljene od balvana i velikog stijenja, koje su se pojavile 17. kolovoza 1990. godine u okolici Knina.vPrometne komunikacije južne Hrvatske sa sjevernom Hrvatskom tim su činom prekinute, budući da vozilima nije bio dopušten prolaz, niti brojnim inozemnim turistima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Računalo se da će poremećaj glavnih prometnih veza, prouzročiti rastrojstvo političkog i demokratskog života Republike Hrvatske. Promet je bio otežan i moralo se ići u skuplje i dulje obilaske, a turisti, zastrašeni ovakvim stanjem, prekidali su ljetovanje i ubrzano napuštali Hrvatsku.

Neposredni je cilj balvan revolucije bila priprema za trajnu okupaciju dijela hrvatskog teritorija, stavljanjem istog pod pobunjenički nadzor odnosno izdvajanjem istog prostora iz Hrvatske, te pripajanjem Velikoj Srbiji.

Na balvane su dolazili vikendom i mnogi Srbi koji su živjeli u gradovima kao Zagreb, Split, Sisak, Rijeka, Karlovac, tzv. vikend balvanaši, a onda bi u ponedjeljak dolazili na posao bez grižnje savjesti.

Osim toga, vrlo brzo je počeo teror nad Hrvatima koji je rezultirao ubijanjima, paljenjem hrvatski sela, rušenjem crkava i progonima na isključivo etničkoj osnovi, što je rezultiralo genocidom i doslovnim istrebljenjem Hrvatan čak trećini teritorija fašističke tvorevina tzv. SAO Krajine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istovremeno dok je trajala Balvan revolucija, Srpska Demokratska stranka (SDS), koja je bila glasnogovornik i zastupnik pobunjenih Srba, je održavala niz huškačkih skupova gdje se pozivalo na ubijanje “ustaša”, što je bio huškački sinonim za čovjeka hrvatske nacionalnosti, te osobito predsjednika dr. Franje Tuđmana, što je vidljivo i na donjem filmu na “protestnom skupu” Srba u blizini Benkovca održanog upravo na dan početka Balvan revolucije.

U svakom slučaju, ovog dana 1990. je doslovno pokrenuta velikosrpska mašinerija organizirana i naoružana iz Beograda, koja je završila teškim zločinima nad hrvatskim narodom koji su ostavili svijet nijemima, a završetak ovog početka bio je bombardiranje Beograda – centra fašističke ideje i inicijatora svega zla na ovim prostorima proteklih sto godina – od strane NATO saveza.

 

Velikosrpski skup pored Benkovca 17. kolovoza 1990. – “Ubit ćemo Tuđmana!”

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.