(VIDEO) 26. svibnja 1945. Andrija Konc – najveća zvijezda hrvatske glazbe ubijen od partizana u Bjelovaru

Foto: discogs.com

Najpopularniji hrvatski pjevač 30-ih i 40-ih godina, velika zvijezda HNK-a i kasnije velikan hrvatske zabavne glazbe Andrija Konc, poznat kao „hrvatski slavuj“, ubijen je od partizana u Bjelovaru 1945. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Imao je tek 26 godina, te je bio vrlo omiljen u hrvatskom narodu.

 

Andrija Konc (Sombor, 10. studenog 1919. – Bjelovar, 1945.) hrvatski operetni pjevač i šansonjer, najpopularniji pjevač četrdesetih godina. Glas je školovao u zagrebačkoj Muzičkoj akademiji u klasi profesora Lava Vrbanića, kod kojeg je i diplomirao. U Zagrebu je jedno vrijeme pjevao u opernom zboru HNK-a, ali ga je napustio i opredijelio se za zabavnu glazbu. U kratkom vremenu postao je vrlo popularan. Pjevao je u najelitnijim zagrebačkim lokalima, snimao je gramofonske ploče, pjevao je na radiju, gostovao u inozemstvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Andrija Konc je 1933. pristupio Konobarskom športskom klubu Hajduk Zagreb i tamo je šest godina igrao na mjestu vratara. Godine 1938. zagrebačke Ilustrirane športske novine objavile su vijest da “odlični vratar Konc odlazi ove godine u Budimpeštu, gdje će igrati za Ferencvarosz…” Konc je ipak prednost dao svojem školovanju na Akademiji i nije otišao u Budimpeštu, ali je 1939. postao vratar tadašnjeg službenog državnog nogometnog prvaka, zagrebačkog HAŠK-a.

Dana 22. ožujka 1945. godine izveo je uživo na Hrvatskom krugovalu skladbu Ljube Kuntarića “Ti ni ne slutiš”, a nešto kasnije iste godine njegova sudbina ostala je do današnjih dana nepoznata. Dolaskom nove vlasti 8. svibnja 1945. na Radio Zagrebu mnoge se radijske djelatnike surovo maknulo, a mnogima je bio zabranjen svaki javni nastup. Popularni domaći šlageri u novom duhu “kolektivizma” smjeli su biti izvođeni samo u orkestralnoj inačici, dok su se pjevale isključivo narodne pjesme u pratnji tamburaških sastava.

Eliza Gerner u svojoj knjizi “U sjeni stoljeća koje odlazi” navodi da je 1945. odveden u logor, vjerojatno zato jer je bio zvijezda u doba Nezavisne Države Hrvatske, dok lokalni izvori, spominju likvidaciju Andrije Konca u samom Bjelovaru, premda ni za jedno ni za drugo nema izravnih dokaza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino je neosporna činjenica da se Andriji Koncu gubi svaki trag nakon ulaska u zgradu bjelovarske OZNA-e 1945. godine.

Po skidanju zabrane spominjanja imena Andrije Konca 1993. godine, Eliza Gerner navodi kako je poslala sve izreske iz novina njegovoj sestri Elizabeti, koja je u međuvremenu umrla.

Andrija Konc i njegove pjesme: Ti ni ne slutiš, Zar ne znaš (tango iz operete pjesmom kroz Život), Ća je lipo u Splitu živit, Noću kraj Save, Kad si kupin mali motorin, Bila je varka, Valcer oprosti, Brzi fox majko, Kroz noć, Na povratak tvoj čekam, Ne pitaj, Tango Jedino palme znaju, Snivaj, Daj mi se smiješi Marija, Noćas piši mi, Dokad će trajati taj san, Serenada gitara, Laku noć majko

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Pjesma Andrije Konca „Zar ne znaš?“ i video snimka Zagreba iz zraka 40-ih godina prošlog stoljeća:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.