(VIDEO) 28. lipnja 1989. Gazimestan – rat protiv Hrvatske počeo je davno ranije još u Jugoslaviji!

Slobodan Milošević
Foto: javno vlasništvo

Srpski komunistički vođa nacifašističkog tipa Slobodan Milošević 28. lipnja 1989. održao je agresivni govor koji je postao poznat kao najava budućih ratova. Prigoda je bila proslava 600. obljetnice Kosovske bitke. Premda je direktno prijetio većinskim Albancima na Kosovu, Milošević je jasno dao do znanja da će i Hrvatska biti napadnuta, a kao izgovor je naveo „ugroženost Srba“ – staru velikosrpsku propagandnu frazu koja je, u stvarnosti, izgovor i opravdanje za progon Hrvata još od 1918. godine i stvaranja Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Pripreme za rat počele su, u stvarnosti, davno ranije nakon smrti Josipa Broza Tita kada dolazi do naglog porasta četništva i velikosrpstva, famoznog Memoranduma Srpske akademije o „ugroženosti Srba“, te brojnim i višegodišnjim putujućim mitinzima „ugroženih Srba“ koje su u praksi bile nacifašističke orgije usmjerene protiv egzistencije Hrvata, Albanaca i Slovenaca.

Dok je Tito bio živ hrvatski narod bio je u vrlo teškoj poziciji: etnički obezglavljen genocidom 1945. godine, progonima hrvatske nacionalne misli i nositelja ideje hrvatske državnost i samobitnosti, te instaliranjem Srba na sve značajne poluge vlasti u Hrvatskoj i Jugoslaviji, a osobito u policiji i vojsci. To je bio i preduvjet da kompletna vojska JNA stane na stranu Srbije u trenutku kada su Srbi osjetili da je došao trenutak da stvore Veliku Srbiju – rasno i etnički čistu genocidnu tvorevinu na pragu 21. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan, 28. lipnja, u Srbiji se slavi Vidovdan i godišnjica Bitke na Kosovu polju koja se održala 1389. i u kojoj su sudjelovali brojni katolički Hrvati iz Bosne pod vodstvom Vlatka Vukovića kojeg je tamo poslao kralj Tvrtko Kotromanić. Ta bitka nikako i nikada nije bila samo baština Srba,osobito jer su se brojne srbijanske čete borile na strani Turske kao vazali.

Povodom 600. obljetnice te bitke, na današnji dan 1989. održana je velika manifestacija u blizini Kosova polja, na Gazimestanu, nekoliko kilometara od Prištine, gdje se okupilo milijun Srba i gotovo čitav tadašnji jugoslavenski politički i vojni vrh.

Slobodan Milošević, u to vrijeme predsjednik Predsjedništva SR Srbije, održao je agresivan govor, koji je postao poznat kao najava budućih ratnih događaja na prostorima Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Slobodan Milošević je najavio rat Hrvatima.

Na proslavi je bilo prisutno i gotovo čitavo Predsjedništvo SFRJ, tada na čelu s Janezom Drnovšekom, trenutnim predsjednikom Predsjedništva SFRJ. Jedini član Predsjedništva koji je bojkotirao okupljanje bio je hrvatski predstavnik Stipe Šuvar.

Miloševićev odnos prema Kosovu postao je poznat već dvije godine ranije kad je izgovorio poznate riječi: “Niko ne sme da vas bije!”, uzevši u zaštitu Srbe na Kosovu i preobrazivši se od komunista u nacionalističkog vođu. Većina srbijanskih komunista za vrijeme Jugoslavije, za razliku od hrvatskih komunista, bili su istovremeno srpski nacionalisti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Miloševićev govor najpoznatiji je po riječima u kojima govor o bitkama koje Srbi vode: “…šest vekova kasnije, danas, opet smo u bitkama i pred bitkama. One nisu oružane mada ni takve još nisu isključene.”

Ovaj navod da ni oružane bitke nisu isključene smatra se zlokobnom najavom budućih ratnih sukoba i pokušaja stvaranja Velike Srbije.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.