(VIDEO) Bojna Čavoglave – Nećete u Čavoglave niste ni prije!

Thompsonu
Foto: Snimka zaslona

Domovinski rat u Hrvatskoj obilježile su mnoge domoljubne pjesme koje su budile nacionalnu svijest i podizale borbeni moral hrvatskih vojnika. Među njima posebno mjesto zauzima “Bojna Čavoglave.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako je nastala još tijekom jeseni na bojišnici i izvođena na lokalnim koncertima i puštana u rovovima. Prvi je put javno emitirana na staru godinu 31. prosinca 1991. na hrvatskom radiju Split. Nedugo nakon toga nastao je i spot koji je prvi put emitiran na otvorenoj televiziji a potom i u emisiji “Slikom na sliku” hrvatske televizije.

Pjesmu “Bojnu Čavoglave” napisao je i otpjevao je Marko Perković koji se na početku Domovinskog rata pridružio Zboru Narodne Garde. Kako potpuni anonimus rodno je selo koje se našlo na ratnoj crti razdvajanja predočio u stihove.

Bila je njegova prva pjesma, nastala spontano jedne večeri na običnom kasetofonu, no netko ju je odnio u Split, počela se vrtjeti po kafićima i kao požar se raširila po cijeloj Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njezina autora često su s bojišnice vukli na javni nastup a s bine bi se u večer vraćao na bojišnicu. Na položaju u Čavoglavama bilo ih je šestorica koji su se zvali Marko, pa su njemu dali nadimak po staroj američkoj strojnici “Thompson” koju je nosio.

Pjesma je nastala u vrijeme kad su hrvatske snage još nedovoljno obučene i organizirane trpljele poraze u sukobu s tehničkim nadmoćnim neprijateljem, te joj se često pripisuje zasluga da je podigla moral u kritičnom trenutku sukoba. Tijekom Domovinskog rata po svuda se slušala, pa je postala jednim od prepoznatljivih simbola hrvatskog otpora. “Bojna Čavoglave” proslavila je Marka Perkovića Thompsona u cijeloj Hrvatskoj i dijaspori, te ga vinula u hrvatske estradne vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.