(VIDEO) Kakvo je stajalište Crkve o akupunkturi i što katolik treba o tome znati?

akupunktura
Foto: GettyImages

Kakvo je stajalište Crkve o akupunkturi? Gleda li se na nju kao na alternativnu medicinu, kao na neku istočnjačku metodu liječenja ili je to od Crkve prihvaćen način liječenja? – na ovo pitanje odgovara don Damir Stojić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Liječenje akupunkturom spada u skupinu alternativnih medicinskih tehnika koje se temelje na ideji energetski tokova u organizmu. Koncept liječenja bioenergijom problematičan je i s medicinskog i s kršćanskog stajališta. U zadnje vrijeme u svijetu, pa i kod nas, proširilo je se puno tehnika koje se temelje na tzv. liječenju energijom. Mnoge od njih se predstavljaju kao znanstveno dokazane metode koje daju uspješne rezultate. Međutim, s tim tvrdnjama se treba biti vrlo oprezan.

Da bi zaštitili građane od mogućih prijevara, američki Kongres je 1998. Pri Nacionalnom institutu za zdravlje osnovao i posebnu organizaciju koja se bavi proučavanjem alternativnih medicinskih tehnika: National Center for Complimentary and Alternative Medicine (NCCAM). Pišući o tehnikama liječenja koje se temelje na “energiji”, NCCAM je zaključio da većina njih nije znanstveno valjana.

Istakli su kako se treba razlikovati između dvije vrste energije: energije koja je stvarna i znanstveno provjerljiva te navodne energije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stvarna energija se sastoji od mehaničkih vibracija (kao što je zvuk) i elektromagnetskih polja (svjetlo, radijacija itd.). Kod ovakvih tehnika u tretmanu pacijenata koristi se neki oblik mjerljive energije koji mogu imati pozitivan učinak. Primjer ovakve tehnike može biti akupunktura. U tradicionalnoj kineskoj medicini ona je bila povezana s religijskom komponentom. Ali, ona je sama po sebi nije neznanstvena. Njezini učinci sastoje se od fizičkih oboda sitnim iglicama u područja živaca koja proizvode medicinski provjerljiv učinak. Stoga se akupunktura danas može proučavati posve odvojeno od svoje religijske pozadine.

Irska teološka komisija je 1994. u dokumentu “Katolički odgovor na New Age fenomen” o akupunkturi izjavila: “Osnovni princip u ovom pitanju je da ove prakse nisu u sebi negativne, i da ih izdvojene iz njihovog izvornog konteksta mogu prakticirati i katolici s dužnom pažnjom”. Naravno, učinkovitost akupunkture još uvijek nije dovoljno istražena, tako da se nju nikada ne bi smjelo pretpostaviti službenom medicinskom tretmanu jer bi to značilo svjesnu ugrozu zdravlja.

Posve drugačiji slučaj je s tehnikama koje se temelje na “energiji” koja nema svoju fizičku komponentu. Praktikanti takvih tehnika pozivaju se na različite religijske tradicije da bi objasnili način na koji djeluju. Temelji se uglavnom nalaze u nekom obliku “životne energije” koja se u starokineskoj tradiciji naziva “či”, u japanskoj “ki”, a u indijskoj “prana”. Ranije spomenuti  Nacionalni institut za zdravlje izjavio je da je ova skupina tehnika među najkontroverznijima jer niti energetska polja niti njihove terapeutski učinci nisu potkrijepljeni nikakvim biofizičkim dokazima. Najčešće se radi o manje ili više otvoreno okultnim praksama i za kršćane su neprihvatljive.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

don Damir Stojić, Studentski pastoral

Homeopatija, liječenje kristalima, akupunktura i akupresura – dr. sc. Josip Blažević, vodeći stručnjak za pitanja New Age-a u Hrvatskoj

Pogledajte što dr. sc. Josip Blažević kaže o homeopatiji, liječenju kristalima, akupunkturi i akupresuri:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.