(FOTO, VIDEO) U Hrvatsku stižu djeca iz grčkog migrantskog kampa: Austrija odbila prihvat

Foto: Fah; fotomontaža: Narod.hr

“Hrvatska će primanjem 12 djevojčica bez roditeljske pratnje iz Grčke pokazati svoj humani stav”, rekli su jučer za Večernji list iz Ministarstvu unutarnjih poslova, nakon što je u srijedu požar progutao migrantski kamp Moriju na otoku Lezbosu.

> (VIDEO) Evo kako nevladina organizacija uči ilegalne migrante kako zavarati ‘j****o glupu’ EU graničnu ophodnju

> Orban traži zaustavljanje financiranja nevladinih organizacija novcem EU-a koje potiču ilegalnu migraciju, kao glavnog krivca imenovao Sorosa

“Mislim da je to dobro. To je izraz naše humanosti”, rekao je između ostalog predsjednik Vlade RH Andrej Plenković za HRT:

Više od 12 tisuća ilegalnih migranata ostalo je bez jedinog doma, koji su ionako mnogi kritičari i nevladine organizacije opisivali kao nedostojan za život, te posljednjih dana spavaju na ulicama grčkog otoka, a djeca bez pratnje privremeno su prebačena na grčki sjever. Deset zemalja Europe jučer se izjasnilo za plan relokacije 400 maloljetne djece bez pratnje, a među njima je i Hrvatska. Hrvatska je već od ranije trebala primiti deset maloljetnika koji su u grčkim kampovima bili bez roditeljske pratnje, dok je nakon požara taj broj povećan za još dvoje, a u MUP-u kažu da se radi o djevojčicama.

Još nije sigurno kada će djeca stići u Hrvatsku, a u MUP-u nam kažu da bi se relokacija, s obzirom na požar i razorne posljedice koje je ostavio, mogla ubrzati.

U skladu sa svojom veličinom, Francuska i Njemačka preuzet će svaka između 100 i 150 maloljetnika bez roditeljske pratnje. Nizozemska će prihvatiti 50, a jedine su zemlje istoka EU koje će sudjelovati u akciji Slovenija i Hrvatska. Prijavili su se još i Portugal, Belgija, Finska, Luksemburg te Švicarska koja se uključila iako nije dio EU. U nizu europskih zemalja razvila se diskusija o tomu što treba poduzeti. I dok nevladine organizacije traže da bogate zemlje na kontinentu konkretnije pomognu tisućama migranata, neke su europske vlade odbile sudjelovati u dobrovoljnom prihvatu migranata.

Posebno je čvrst bio stav austrijskog kancelara Sebastiana Kurza čija je vlada odbila prijedlog gradskih vlasti u Beču o prihvatu sto djece migranata.

“Ako razmjestimo ljude iz Lezbosa diljem Europe, osnažit ćemo nadu drugih koji će se zatim obratiti krijumčarima ljudi”, rekao je austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg.

Sa stajalištem austrijske vlade složile su se i zemlje Višegradske skupine, Mađarska, Češka, Slovačka i Poljska, koje se ujedinjeno protive razmještanju migranata diljem Europe.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/vecernji.hr/hrt