Orban traži zaustavljanje financiranja nevladinih organizacija novcem EU-a koje potiču ilegalnu migraciju, kao glavnog krivca imenovao Sorosa

Foto: fah, Michael Wuertenberg

Mađarski premijer Viktor Orban, vodeći kritičar ilegalnih migracija, želi zaustaviti financiranje nevladinih organizacija sredstvima EU-a, rekao je u petak lokalnim medijima.

Nevladine organizacije koje predvode operacije spašavanja na Sredozemlju u središtu su spora u EU-u o tome što treba učiniti s ljudima spašenima na moru koji pokušavaju doći u Europu.

“Organizacije civilnog društva ili one koje se tako predstavljaju, netransparentno financirane i organizirane, glavna su potpora političarima koji se zalažu za migracije”, rekao je Orban za državnu radijsku postaju.

Ističe da takve skupine djeluju protiv volje većine birača.

“Oni su agresivni, plivaju u novcu, a iza njih stoji međunarodna mreža”, rekao je mađarski predsjednik.

>Mađarska neće popustiti pritisku EU-a da bi Soroševo sveučilište moglo ostati

>Europski demokršćani pokrenuli proceduru izbacivanja Orbanove stranke iz EPP-a zbog plakata sa Sorosem

>Dr. Franjo Tuđman o Georgeu Sorosu 1996.: ‘Soros i njegovi saveznici proširili su krakove kroz naše društvo’

>Nakon objave ovog promidžbenog plakata Juncker traži da Orbanova stranka napusti Europske pučane

Orban je još jednom naglasio da je za problem ilegalnih migracija kriv milijarder Georga Sorosa, inače samoprozvani filantrop.

Organizacije civilnog društva koje pružaju humanitarnu pomoć migrantima i izbjeglicama podliježu plaćanju poreza od 25 posto, po novom zakonu u Mađarskoj, a neki aspekti njihova rada podliježu odredbama kaznenog zakona.

Inače, Orbanova stranka Fidesz je početkom ove godine od Europske komisije zatražila objašnjenje zašto se Soros s njom sastaje češće od premijera država članica EU.

Uz to, mađarski think-thank Szazadveg je u siječnju otkrio kako je Europski parlament povećao izdavanja za Soroseve udruge na 1,8 milijardi eura, samo tri mjeseca nakon toga Orbanova stranka je suspendirana iz članstva Europske pučke grupacije, zbog učestalih kritika na račun Sorosa, zbog čega je mađarskog premijera među prvima kritizirao hrvatski premijer Andrej Plenković.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr