Nakon objave ovog promidžbenog plakata Juncker traži da Orbanova stranka napusti Europske pučane

Foto: fah, Magyarország Kormánya/Facebook Fotomontaža: Narod.hr

“Stranka mađarskog premijera Viktora Orbana trebala bi napustiti europske pučane, skupinu desnog centra”, rekao je u u utorak predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker usporedivši Orbana s Marinom Le Pen, čelnicom suverenističke desnice.

Povod za ovaj vrlo oštar Junckerov komentar, jest pdromidžbeni plakat uoči europarlamentarnih izbora, kojeg je mađarska vlada predstavila a, kojim optužuje predsjednika Europske komisije i američkog globalističkog aktivista i samoprozvanog filantropa Gerogea Sorosa da žele Mađarsku preplaviti ilegalnim migrantima.

Na službenoj Facebook stranici mađarske vlade objavljen je plakat Junckera i Sorosa, uz popratni tekst koji ih optužuje da ugrožavaju sigurnost Mađarske.

U tekstu stoji: “Vi također imate pravo znati što vam Bruxelles priprema”, a ispod slike piše da EU namjerava usvojiti obvezne kvote za raspodjelu imigranata, oslabiti pravo država članica glede zaštite granica i učiniti dolaske lakšima uz “migrantske vize”.

Soros, koji kroz svoje zaklade promiče liberalne ideje, prošle je godine napustio Mađarsku te je Srednjoeuropske sveučilište premjestio u Beč.

“Protiv laži ne možete mnogo učiniti”, smatra Juncker.

“Mandred Weber, koji je izabran za ‘spitzenkandidata’ Europske pučke stranke (kojoj inače pripada i HDZ) na izborima što će se u svibnju održati za Europski parlament, zacijelo će se pitati “trebam li ja taj (mađarski) glas” u EPP-u, kaže Juncker.

>Mađarski think-thank: Parlament EU povećao je izdavanja za Soroseve udruge na 1,8 milijardi eura

>Orbanova stranka traži objašnjenje zašto se Soros češće sastaje s Europskom komisijom od premijera država

Fidesz je snažan u svojoj domovini i osvojit će velik broj zastupnika na euroizborima te bi njegovo izbacivanje iz EPP-a oslabilo tu skupinu koju očekuje potop u Europskom parlamentu, sudeći prema istraživanjima.

Naime, u dosadašnjem sazivu parlamenta Europska pučka strana je imala 217 zastupnika, dok bi po novome imala 183 zastupnika što je gubitak 34 mjesta. S druge strane S&D je imao 186 zastupnika, dok bi prema novom sazivu imao 135 što je gubitak čak 51 mjesta u parlamentu.

S druge strane, ukoliko talijanski ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Salvini uspije ujedini suverenističku desnicu, nova Euroskeptična grupacija, prema predviđanjima Tobiasa Gerharda Schminkea iz Europe Electsa, mogla bi osvojiti čak 132 mjesta čime bi postala druga najjača snaga u Europskom parlamentu.

Izvor: narod.hr/hina