Mađarska neće popustiti pritisku EU-a da bi Soroševo sveučilište moglo ostati

Foto: Fah (Fotomontaža: Narod.hr)

Mađarska neće ublažiti pravila za međunarodna sveučilišta unatoč pritisku Europske unije i ponudi Njemačke da posreduje u sporu oko sveučilišta koje financira američki milijarder mađarskog podrijetla George Soros, rekao je u srijedu glasnogovornik vlade u Budimpešti.

“Nema promjena u našim temeljnim stajalištima”, rekao je Zoltan Kovacs. “Nećemo promijeniti zakone i pravila koja uređuju visoko obrazovanje u Mađarskoj. Djelovat ćemo na toj osnovi.”

Mađarska usvojila zakon koji bi mogao dovesti do zatvaranja Sorosevog Sveučilišta u Budimpešti

Sorosevo Srednjoeuropsko sveučilište (CEU) preselit će od rujna dio svojih djelatnosti u Austriju jer nova mađarska pravila zabranjuju izdavanje američkih diploma.

Stop Soros ide dalje: Mađarska će kažnjavati organizacije koje organiziraju dolazak ilegalnih imigranata

Taj spor, koji se smatra samo krinkom temeljnog spora između Sorosa i Orbana zbog imigracije, jedan je od niza pitanja zbog kojih je Europska pučka stranka (EPP) suspendirala Orbanov Fidesz pred izbore za Europski parlament potkraj svibnja.

Mađarska ustrajna u kampanji protiv ovakve EU koja surađuje sa Sorosem

Mađarska novim zakonom tjera Soroševo sveučilište iz Budimpešte

Bavarska vlada i Tehničko sveučilište iz Muenchena ponudili su, na inicijativu Manfreda Webera, kandidata EPP-a za predsjednika Europske komisije, pomoć kako bi omogućili Srednjoeuropskom sveučilištu da može izdavati međunarodne diplome.

Mađarski državni tajnik Balasz Orban rekao je da je vlada “spremna razmotriti mogućnost izdavanja diploma priznatih u SAD-u i Njemačkoj kao i Mađarskoj”.

Naglasio je ipak da sva sveučilišta moraju poštivati mađarski zakon.

Kovacs je također poručio da sudjelovanje Bavarske, premda dobrodošlo, ne bi dovelo do izmjena zakona.

Rektor CEU-a Michael Ignatieff poručio je prošli mjesec da CEU od mađarske vlade traži da mu se zakonskim putem osigura “pravno obvezujuće odobrenje sa sve njegove djelatnosti u Budimpešti”.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina