(VIDEO) Msgr. Batelja, dr. sc. Vukelić i dr. sc. Kevo o bl. Stepincu: ‘Hrvatska se nema razloga bojati istine, Stepinčeva je uloga besprijekorna’

Foto: Snimka zaslona; fotomontaža: Narod.hr

U emisiji Argumenti Hrvatskog katoličkog radija govorilo se o doprinosu bl. Alojzija Stepinca u spašavanju Židova i Srba te kako u “slučaju” bl. Alojzija Stepinca doći do istine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

(VIDEO) Sveti Otac o proglašenju Alojzija Stepinca svetim: ‘Zanima nas samo istina’

Gosti Argumenata bili su: postulator kauze za proglašenje svetim bl. Alojzija Stepinca msgr. dr. sc. Juraj Batelja te povjesničari dr. sc. Vlatka Vukelić s Hrvatskih studija i doc. dr. sc. Mario Kevo s Hrvatskoga katoličkoga sveučilišta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Msgr. Batelja istaknuo je da se Hrvatska ne treba bojati istine o Stepincu.

“Drago mi je da je Sveti Otac proučavao nek pitanja koja mogu biti sporna samo sa srpske strane, ali ne i katoličke.”

Istaknuo je i montirani sudski proces koji se vodio protiv Stepinca, a u koji Srpska pravoslavna crkva ne ulazi. “Nadbiskup Stepinac je uvijek bio mišljenja da hrvatski narod ima pravo na svoju slobodu i samostalnost, a u tom narodu mora biti slobodna i Katolička crkva”, što SPC osporava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stepinčeve dnevnike proučili su svi ugledni povjesničari “ništa nije sporno, niti prikriveno”.

Petir o bl. Stepincu: ‘Patrijarh Irinej sklon je iskrivljavati povijesne činjenice’

Dr. sc.. Kevo ističe da je “Stepinac bio pragmatičan čovjek s ciljem da pomaže onima kojima treba.”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. sc. Kevo dodaje također i da “nema mrlje” u Stepinčevom djelovanju te navodi da “dok god je Tito nakon 1945. smatrao da može imati pod kontrolom Stepinca, nudio mu je i odvajanje crkve, do tada mu je odgovarao. Nakon toga dogodio se montirani sudski proces.”

Dr. sc. Vukelić navodi da “niti jedan novi dokument ne može reći ništa suprotno od istine koju imamo potkrijepljenu dokumentima.”

“Sve govori u prilog njegovoj karitatativnoj djelatnosti, a nakon Drugog svjetskog rata djeluje tako da pomaže i pravoslavnim stanovnicima NDH, Židovima, Poljacima… Njegova je uloga besprijekorna.”

“Bio je jasan u kritici režima, a bio je hrabar i u odnosima s vlasti u NDH, što se nitko nije usudio.”, istaknula je dr. sc. Vukelić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.